MENU
klinika

Adenoidektomia

Çfarë rrezikon fëmija pas këtij operacioni?

03.12.2018 - 13:07

Adenoidektomia është operacioni për të hequr adenoidet. Ato ndihmojnë në ndalimin e baktereve dhe viruseve që hyjnë në trup përmes hundës.

Por, nëse adenoidet janë shumë të mëdha, ato mund të shkaktojnë simptoma të tilla si:

• Vështirësi frymëmarrjeje përmes hundës ose gojës;

• Gërhitje;

• Apnea (ndalja e frymëmarrjes) e gjumit;

• Problemet e sinusit;

• Infeksione të vazhdueshme të veshëve ose infeksione të tjera.

Një adenoidektomi mund t’i lehtësojë këto probleme.

Kirurgjia kryhet në mënyrë tipike vetëm nëse metoda të tjera të trajtimit nuk janë efektive. Procedura është më e zakonshme tek fëmijët. Shpesh bëhet në të njëjtën kohë si një tonizëm (heqja e bajametëve).

Procedura e adenoidektomisë

Një adenoidektomi zakonisht kryhet në spital nga një mjek otorinilaringolog. Procedura zakonisht zgjat më pak se 45 minuta.

Ju do të jeni nën anestezi të përgjithshme gjatë operacionit, që do të thotë që ju nuk do të jeni të ndërgjegjshëm dhe nuk do të ndjeni ndonjë dhimbje. Disa kirurgë përdorin energjinë elektrike ose radiofrekuencën (RF) për të ngrohur dhe hequr indet.

Para procedurës

Tregoni mjekut për ndonjë ilaç që merrni para se të kryeni adenoidektominë. Ju mund të keni nevojë të ndaloni marrjen e barnave të tilla si: Ibuprofen ose aspirina një javë përpara procedurës. Do t’ju thuhet të mos hani ose pini ndonjë gjë një natë para operacionit.

Pas procedurës

Ndoshta do të jeni në gjendje të shkoni në shtëpi në të njëjtën ditë pas procedurës suaj. Mjeku do t’ju tregojë se çfarë barnash mund të përdorni për të qetësuar dhimbjet. Duhet të pini sa më shumë lëngje.

Zona adenoide duhet të shërohet natyrshëm. Do të duhet rreth një deri dy javë që të shërohen tërësisht. Ju mund të vini re një ndryshim të zërit tuaj pas operacionit. Kjo është e përkohshme dhe zakonisht zgjat vetëm dy muaj.

Kontaktoni menjëherë mjekun tuaj nëse keni:

• Gjakderdhje;

• Temperaturë të lartë;

• Dhimbje të vazhdueshme;

• Dhimbje koke;

• Ënjtje.

Rreziqet e mundshme të një adenoidektomie janë:

• Gjakderdhje;

• Infeksion;

• Indin adenoid që zmadhohen.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Disa mjekime popullore!

Ju dhemb fyti nga bajamet?!