MENU
klinika

Parandalimi

Diagnostikimi dhe trajtimi i bronkitit akut

22.12.2018 - 12:42

Është e rëndësishme të informoheni rreth bronkitit akut nga një mjek profesionist.

Si diagnostikohet bronkiti akut?

Mjekët diagnostikojnë bronkitin akut duke i bërë pacientëve pyetje në lidhje me simptomat dhe duke bërë një ekzaminim fizik. Ata rrallë urdhërojnë teste shtesë për të diagnostikuar bronkit akut.

Nëse keni ose keni pasur kohët e fundit ethe, mjeku mund të urdhërojë një rreze X të kraharorit për të përjashtuar pneumoninë.

bronkiti akut-konica.al

Si trajtohet bronkit akut?

Shumica e rasteve të bronkitit akut largohen vete. Infeksioni mund të acarojnë gjendjen deri në disa javëve. Mjeku mund të rekomandojë pushimin, lëngje dhe lehtësues për kollën ose dhimbjet. Mund të keni nevojë për ilaçe t për të hapur rrugët e frymëmarrjes në qoftë se jeni I bllokuar. Antibiotikët janë provuar që nuk të shkurtojnë rrjedhën e bronkitit akut ose të zvogëlojnë simptomat. Për shkak se bronkiti shkaktohet nga viruset , ndërsa antibiotikët janë efektive vetëm kundër baktereve.

Menaxhimi i Bronkitit akut

Mesatarisht, simptomat e bronkit akut zgjasin vetëm disa javë. Megjithatë, nëse keni kollë që nuk largohet, mund të jetë shenja e sëmundjes më serioze dhe duhet të këshilloheni patjetër dhe sa më shpejt me mjekun.

Duhet pushoni për disa ditë për shkak të simptomave.

Kola mund të zgjat deri në 3 javë por gradualisht përmirësohet.

Sidoqoftë, doktori mund të sugjerojë ilaçe për të zvogëluar simptomat tuaja.

Parandalimi i Bronkitit akut

Shmangia e irrituesve të mushkërive është e rëndësishme për parandalimin e bronkitit akut, si dhe trajtimin e tij. Nëse pini duhan, hiqni dorë. Për të ndihmuar në mbrojtjen e mushkërive, vishni një maskë mbi gojën dhe hundën kur përdorni irritues të mushkërive, siç janë bojëra, mbartës i bojës ose llak.

bronkiti akut-konica.al

Mënyra të tjera për të ndihmuar në parandalimin e bronkitit akut përfshijnë:

*Lani duart shpesh për të zvogëluar ekspozimin ndaj viruseve dhe baktereve

*vaksinohuni për gripin çdo vit

Pyetjet që duhet ti bëni mjekut rreth Bronkitit akut

A është ngjitëse?

A kam nevojë për një rreze x-ray të gjoksit? (në shumicën e rasteve përgjigjja është “Jo”)

A duhet të shqetësohem për ethet?

A duhet të marr qetësues për kollën ose barna të tjera kundër ftohjes?

Marrja e shënimeve para vizitës, si dhe marrja me vete e një anëtari të besuar të familjes ose mik, mund t’ju ndihmojë me takimin e pare këshillues me mjekun .