MENU
klinika

Qelizat e bardha

Infeksionet dhe kimioterapia

11.12.2018 - 14:52

Barnat e kimioterapisë veprojnë duke shkatërruar qelizat e kancerit të përhapur me shpejtësi. Por ato gjithashtu mund të dëmtojnë qelizat e bardha të gjakut, të cilat zakonisht janë shtylla kurrizore e sistemit tuaj imunitar. Një numër i reduktuar i qelizave të bardha të gjakut, një efekt i përbashkët anësor i trajtimit të kancerit, krijon ndjeshmëri ndaj infeksioneve, të shkaktuara nga bakteret, viruset ose kërpudhat.

Numri i qelizave përmirësohet pasi palca në eshtrat tuaja rindërton sistemin tuaj imunitar duke prodhuar qeliza të reja të bardha, të njohura edhe si leukocite. Sistemi juaj imunologjik përfshin disa lloje të qelizave të bardha të gjakut, duke përfshirë granulocite dhe limfocite, puna e të cilëve është të kërkojë dhe të shkatërrojë mikrobet ose qelizat e rrezikshme që janë të dëmtuara ose anormale për shkak të një infeksioni ose mutacioni.

Neutrofilet, një lloj granulociti, janë qelizat më të zakonshme të bardha në gjak; ata ndihmojnë në largimin e infeksioneve që janë të zakonshme për pacientët me kanceri. Qelizat e bardha gjithashtu përfshijnë limfocite B, ose qelizat B, të cilat prodhojnë antitrupa dhe luftojnë infeksionin, dhe limfocitet T, ose qelizat T, të cilat ndihmojnë në rregullimin e reagimit imunitar dhe sulmojnë bakteret. Mjeku do të monitorojë numrin e të gjitha këtyre qelizave në gjak gjatë terapisë. Nëse nivelet tuaja nuk janë rikthyer para se të filloni raundin e ardhshëm të trajtimit, mjeku mund t’ju shtyjë në kohët terapinë e radhës ose të përshkruaj barna të tilla si filgrastim (Neupogen) ose pegfilgrastim (Neulasta) më të qëndrueshme për të ndihmuar trupin tuaj dhe qelizat e bardha.

Kur qelizat tuaja të bardha janë të ulëta, një infeksion i vogël mund të përshkallëzohet shpejt në një kërcënim serioz për shëndetin. Ju duhet të njoftoni mjekun nëse keni ndonjë nga simptomat e mëposhtme, sepse ato mund të jenë shenja të një infeksioni që kërkon ndërhyrje të menjëhershme mjekësore:

• Temperaturë më e lartë se 38 ° C e cila zgjat më shumë se një orë;
• Djersitje;
• Dridhje;
• Skuqje ose ënjtje;
• Dhimbje;
• Kollë;
• Frymëmarrje të çrregullt;
• Dhimbje barku;
• Djegie në urinim;
• Shkarkime të pazakonta vaginale ose kruajrje.

Për të mbrojtur veten, sidomos kur numërimi juaj i qelizave është i ulët, shmangni kontaktet me njerëz të cilët kanë ftohje, grip, ose viruse më të rënda. Mos merrni një imunizim pa u konsultuar me mjekun tuaj dhe shmangni njerëzit që janë vaksinuar kohët e fundit.

Së fundi, lëkura juaj është linja juaj e parë e mbrojtjes kundër infeksionit dhe sëmundjeve të tjera. Këtu janë disa mënyra për të mbështetur mbrojtjet natyrore të lëkurës suaj:

• Lani me ujë të ngrohtë çdo ditë;
• Shmangni çdo gjë që mund të shkaktojë prerje në lëkurë;
• Lani duart shpesh;
• Përdorni një furçë dhëmbësh me butë.