MENU
klinika

Çfarë shkakton plasaritjen dhe trajtimet

Keni buzë të plasaritura?

18.12.2018 - 15:16

Buzët tuaja janë të plasaritura kur ato janë të thata ose me luspa, të cilat mund të ndodhin për një numër arsyesh. Buzët e plasaritura mund të jenë irrituese, madje edhe të dhimbshme.

Cheilitis është termi mjekësor për lëkurën e plasaritur ose të përflakur në ose rreth buzëve.

Cheilitis është inflamacion i buzëve. Ky inflamacion mund të përfshijë lëkurën periorale (lëkurën rreth gojës), kufirin e vermilionit dhe / ose mukozën labiale. Lëkura dhe kufiri i vermilionit zakonisht përfshihen, pasi mukoza është më pak e prekur nga reagimet inflamatore dhe alergjike.

Për fat të mirë, ka disa hapa që mund të merrni për të trajtuar buzët e plasaritura.

buzet e plasaritura-konica.al

Çfarë shkakton buzët e plasaritura?

Lëkura në buzët e tua është më e hollë se pjesa tjetër e trupit tuaj, prandaj është më e ndjeshme ndaj thatësisë. Disa shkaqe të zakonshme janë:

* Ekspozimi ndaj motit të thatë ose të ftohtë;

* Ekspozimi ndaj diellit;

* Përdorimi i disa medikamenteve për një kohë të gjatë (Roaccutane).

Disa njerëz janë të ndjeshëm ndaj përbërësve të ushqimeve të caktuara dhe kontakti me këto ushqime mund të bëjë që lëkura e buzëve të skuqet dhe të keni ndjesi kruarje.

buzet e plasaritura-konica.al

Ushqimet e zakonshme në këtë kategori janë mango, fruta agrume dhe kanellë.

Disa buzëkuq, balsam, dhe produkte të tjera të kujdesit personal, duke përfshirë pastë dhëmbësh, gargarë dhe sunscreen, përmbajnë përbërës që mund të acarojnë buzët.

Disa ilaçe, të tilla si retinoide (një formë e vitaminës A), mund të shkaktojë tharjen e buzëve. Retinoidët përdoren për të trajtuar problemet e akneve në lëkurë dhe psoriazën.

Disa probleme të lëkurës dhe çrregullime të tjera kronike mund të ndikojnë në plasaritjen e buzëve, duke i lënë ata të ndjehen të thata dhe të ashpra.

Këto kushte përfshijnë:

* Ekzemë;

* Lichen planus;

* Lupus eritematosus;

* Sëmundjet autoimune;

* Sëmundja Crohn;

* Sarkoidosis;

* Disa mangësi në ushqyerje.

Si të parandaloni dhe trajtoni buzët e plasaritura?

Ka disa hapa që mund të merrni në shtëpi për të parandaluar dhe trajtuar buzët e plasaritura.

buzet e plasaritura-konica.al

Mundohuni të mos i prekni me duar buzët tuaja.

Mbroni buzët tuaja duke përdorur një balsam buzësh dhe zgjidhni një me mbrojtje nga dielli SPF nëse jeni jashtë për periudha të gjata gjatë ditës në mot të nxehtë, pse jo edhe të ftohtë ose të thatë. Për lagështi dhe mbrojtje maksimale, zgjidhni një produkt që përmban lip-qetësues, që përmban dyllë të bletës ose vazelinë. Mbuloni fytyrën me një shall në ditë të ftohta, me erë.

Qëndroni të hidratuar sepse pirja e shumë lëngjeve mund të ndihmojë, sidomos në muajt e nxehtë të vitit.

Shmangni irrituesit, mos përdorni produkte të kujdesit personal, aromat, apo ushqime që shkaktojnë acarim. Merrni frymë përmes hundës në vend të gojës.

Nëse buzët e plasaritura nuk do të shërohen në kushtet e shtëpisë dhe më këshillat e lart përmendura duhet të shkoni te mjeku. Këto mund të jenë shenja të një problemi mjekësor themelor.