MENU
klinika

Klamidia dhe steriliteti

Kujdes nga infeksioni që prek të dy partnerët!

03.12.2018 - 22:06

Nëse ju ose partneri juaj kohët e fundit keni mësuar se keni klamidia, duhet të merrni menjëherë mjekimin.

Klamidia është një nga sëmundjet më të shpeshta seksualisht të transmetueshme (STD). Klamidia kurohet shpejtë dhe lehtë, por nuk duhet neglizhuar.

Klamidia godet veçanërisht të rinjtë. Kjo ka të bëjë me biologjinë e trupave të rinj dhe me zgjedhjen e jetesës që ata bëjnë, si ndërrimi i shpeshtë i partnerëve seksualë.

“Kur organizmat janë të rinj dhe qelizat e tyre janë të reja, ato qeliza të rije tentojnë të tërheqin agjentët që shkaktojnë klamidia dhe sëmundje të tjera, siç është HPV (virusi i njeriut papilloma)”, thotë Jill Rabin, MD.

Jill Rabin është doktor në kujdesin ambulator për programet e shëndetit të grave dhe shërbimet e ndihmës për kujdesin prenatal për Northwell Health në New Hyde Park të Nju Jorkut.

Bakteria që shkakton sëmundjen quhet Chlamydia trachomatis. Ajo sulmon qelizat e mukozave të trupit tuaj. Këto janë indet e buta me lagështi të trupit që nuk mbulohen nga lëkura.

Puna e mukozave është të sigurojë lubrifikim për një numër sistemesh në trupin tuaj. Ata ekzistojnë në sistemin tuaj urinar dhe riprodhues dhe gjithashtu në sistemin tuaj të tretjes dhe të frymëmarrjes, dhe në sytë tuaj.Klamidia dhe steriliteti

“Klamidia është e rëndësishme sepse mund të shkaktojë shterpësi tek gratë dhe kjo ndodh shpesh. Kjo është një nga aspektet më të mëdha të sëmundjes”, thotë Dr. Rabin.

“Një tjetër gjë e rëndësishme për të kuptuar për klamidian është se shpesh është e heshtur. Një grua nuk mund të dijë se ajo ka këtë sëmundje. Shenjat mund të jenë aq delikate sa nuk i vëreni. Shpesh nuk ka shenja apo simptoma, “thotë Rabin.

Një epidemi serioze

Klamidia është infeksioni që raportohet më shpesh tek Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC). Efektet e saj marrin një akuzë veçanërisht të rëndë për gratë e reja sepse mund të pengojnë aftësinë e tyre për të mbetur shtatzënë.

Klamidia gjithashtu mund të shkaktojë dhimbje kronike të legenit. Klamidia nuk shkakton kancer të qafës së mitrës, por ajo mund të lidhet me virusin që shkakton kancerin e qafës së mitrës, HPV.

Në vitin 2016, ka pasur pesë raste të klamidias për çdo 1.000 njerëz që jetojnë në Shtetet e Bashkuara, sipas CDC. Atë vit, organizatat e kujdesit shëndetësor amerikan raportuan një total prej rreth 1.6 milion rastesh të klamidias.

Në fakt, shumë ekspertë thonë se numrat aktualë janë shumë, shumë më të lartë. Ekzaminimi i rregullt mund t’ju kursejë rezultatet potencialisht të rënda të klamidias.

Nëse jeni 25 vjeç ose më të ri dhe seksualisht aktiv, rekomandohet që të keni një test vjetor për klamidia dhe sëmundje të tjera seksuale.

Komplikimet nga klamidia

Ju mund të zhvilloni sëmundje inflamatore të pelvikut (PID). PID është shkaku kryesor i problemit të shtatzënisë, shtatzënisë tubale (ose ektopike) dhe dhimbjes kronike të legenit.Ju mund të keni më shumë gjasa të merrni një infeksion HIV, nëse nuk e kuroni klamidian. Nëse jeni shtatzënë dhe jeni të infektuar me klamidia, mund t’ia transmetoni infeksionin edhe fëmijës suaj gjatë lindjes.

Kjo mund të dëmtojë seriozisht një të porsalindur. Ju mund ta mbroni veten nga klamidia duke mos pasur marrëdhënie seksuale të shumta dhe që partneri juaj gjithashtu testohet rregullisht si ju.

Gjithashtu ju keni marrë kurën njëkohësisht me partnerin tuaj nëse keni rezultuar të infektuar të dy. Përdorimi i kondomit në mënyrë korrekte mund të ulë shumë gjasat që do të merrni klamidia.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Femrat janë të rrezikuara

Endometrioza dhe shenjat e saj!