MENU
klinika

Është e sikletshme?

Kur duhet bërë sonda nëse keni dhimbje barku?

16.12.2018 - 15:59

Pjesa e barkut fillon poshtë gjoksit deri në ije. Disa njerëz e quajnë stomak dhe ai përmban shumë organe të rëndësishme. Dhimbja në bark mund të vijë nga secili prej tyre. 

Dhimbja mund të fillojë edhe diku tjetër, si për shembull në gjoks. Dhimbja e rëndë nuk do të thotë gjithmonë një problem serioz. As dhimbja e butë nuk nënkupton se problemi nuk është serioz. Duhet që të këshilloheni patjetër më mjekun nëse dhimbja e lehtë zgjat një javë ose më shumë ose nëse keni dhimbje me simptoma të tjera.

Merrni ndihmë mjekësore menjëherë nëse:

*Keni dhimbje abdominale që është e papritur dhe e mprehtë;

*Keni dhimbje në kraharor, qafë ose shpatull;

*Villni gjak;

*Barku është i ashpër, i fortë për t’u prekur;

*Nuk mund të lëvizni zorrët, veçanërisht nëse keni edhe të vjella.

Diagnoza dhe Testet

1. CT barkut dhe legenit;

Tomografia kompjuterike (CT) e barkut dhe legenit është një test diagnostikues imazherik që përdoret për të zbuluar sëmundjet e zorrëve të vogla, zorrës së trashë dhe organeve të tjera të brendshme dhe shpesh përdoret për të përcaktuar shkakun e dhimbjes së pashpjegueshme.

Skanimi i CT është i shpejtë, pa dhimbje, joinvaziv dhe i saktë. Në raste urgjente, mund të zbulojë lëndime të brendshme dhe gjakderdhje sa më shpejt për të shpëtuar jetën.

Këshillohuni me mjekun nëse keni ndonjë mundësi që të jeni shtatzënë dhe të diskutoni për sëmundjet e fundit, kushtet mjekësore, medikamentet që merrni dhe alergjitë. Ju do të udhëzoheni të mos hani ose pini ndonjë gjë për disa orë përpara.

Nëse keni një alergji mjeku do t’ju rekomandojë ilaçe për të zvogëluar rrezikun e një reaksioni alergjik. Këto medikamente duhet të merren 12 orë para testit. Lëreni bizhuteritë në shtëpi dhe vishni rroba të lirshme, të rehatshme. Mund t’ju kërkohet të vishni një fustan.

2. Dhimbje e stomakut, afatgjatë dhe afatshkurtër;

Dhimbja e vazhdueshme ose e përsëritur e barkut (dhimbja e stomakut), e quajtur edhe dhimbje kronike, mund të jetë e vështirë të diagnostikohet, duke shkaktuar frustrim dhe një gjendje jo të rehatshme. Nëse dhimbja zgjat më shumë se 3 ditë duhet patjetër të konsultoheni me mjekun.

Të gjithë ne kemi pasur një “dhimbje stomaku” në një kohë ose në një tjetër. Por dhimbja e rëndë abdominale e quajtur edhe dhimbje akute, nuk duhet të injorohet. Kjo shpesh tregon një problem serioz dhe nuk duhet ta anashkaloni edhe pse pas disa orësh mund të ndjeheni sërisht mirë.

3. Ultratinguj barku;

Imazhet e ultratingujve të barkut përdorin valët e zërit për të pasur imazhe të barkut. Përdoret për të ndihmuar në diagnostikimin e dhimbjeve dhe vlerësimin e veshkave, mëlçisë, fshikëzës së tëmthit, kanaleve biliare, pankreasit, shpretkës dhe aortës abdominale. Ultratingujt janë të sigurt, joinvaziv dhe nuk përdorin rrezatim jonizues.

Doppler ultratinguj,e quajtur edhe ultrasonografia Doppler me ngjyra, është një teknikë e veçantë me ultratinguj që lejon mjekun të shikojë dhe vlerësojë rrjedhjen e gjakut përmes arterieve dhe venave në bark, krahë, këmbë, qafë dhe/ose tru (në foshnja dhe fëmijë) organe të trupit si mëlçia ose veshkat për të dhenë një diagnozë më të saktë të sëmundjes.

4. Endoskopia.

Endoskopia është një procedurë që lejon mjekun të shikojë brenda trupit tuaj. Përdor një instrument të quajtur endoskop. Fushat kanë një aparat të vogël të lidhur me një tub të gjatë dhe të hollë. Mjekët e përdorin atë për të parë brenda një organi. Ndonjëherë endoskopia mund të përdoret edhe për kirurgji.

Ka shumë lloje të ndryshme endoskopie. Këtu janë disa prej tyre dhe ku aplikohen:

Artroskopia: përdoret për të diagnostikuar problemet me nyjet;

Bronkoskopia: diagnostikon mushkëritë;

Kolonoskopia dhe sigmoidoskopia: përdoret për zorrën e trashë;

Cistoskopi dhe ureteroskopia: përdoret për sistemi urinar;

Laparoskopia: për pamje të barkut ose legenit;

Endoskopi i sipërm gastrointestinale: përdoret për pamje të ezofagut dhe stomakut.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN