MENU
klinika

Preken edhe fëmijët

Misteri i sëmundjeve autoimune/ shkaktojnë sklerozë!

09.12.2018 - 15:42

Kur sistemi imunitar sulmon trupin, rezultati mund të jetë skleroza e shumëfishtë, artriti reumatoid, lupusi, psoriasis ose një duzinë sëmundjesh të tjera. 

Këto sëmundje janë në rritje, dhe ata madje godasin edhe fëmijët.

Mjekët në klinikën Mayo diagnostikuan një sëmundje të rrallë autoimune të quajtur ITP, purpura imune trombocitopenike.

“Ne nuk e dimë saktësisht se çfarë e shkakton sëmundjen ITP,” thotë Behzad Bidadi, MD, një ekspert i sëmundjeve pediatrike të gjakut në Klinikën Mayo. “Ne besojmë se sistemi imunitar në trup gabon me trombocitet dhe i sulmon ato.”

Kjo është shenjë dalluese e një sëmundje autoimune. Në sklerozën e shumëfishtë, sulmon nervat. Në artrit reumatoid, ai sulmon nyjet. Në këtë rast, sistemi imunitar sulmon trombocitet e gjakut që lejojnë koagulimin.

ITP është një sëmundje të rrallë autoimune që prek sistemin e tij imunitar për të sulmuar trombocitet.

“Kjo rrit rrezikun për gjakderdhje, sepse puna e trombociteve është për të ndaluar gjakderdhjen”, thotë Dr. Bidadi. Kjo do të thotë që një përplasje në kokë mund të çojë në një hemorragji fatale në tru.

Një terapi e sugjeruar nga ekspertët është stimulimi i palcës së eshtrave për të prodhuar më shumë trombocite. Është testuar në të rrituri, por është ende eksperimentale te fëmijët.

Hulumtimet vazhdojnë për të gjetur shpëtimin nga sëmundja e rrallë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN