MENU
klinika

Hulumtime

Nëse flini më shumë ditën rrezikoheni nga këto sëmundje

15.12.2018 - 17:55

Një studim i botuar më 21 maj 2018 në Procesin e Akademisë Kombëtare të Shkencave (PNAS) tregoi se qëndrimi zgjuar gjatë natës dhe fjetja gjatë ditës për një periudhë 24-orëshe mund të çojë shpejt në ndryshime në më shumë se 100 proteina gjaku, duke përfshirë ato që kanë një ndikim në sheqerin në gjak, funksionin imunitar dhe metabolizmin.

Me kalimin e kohës, këto ndryshime biokimike në nivelet e proteinave të gjakut mund të rrisin rrezikun për sëmundjen e diabetit, shtim në peshë dhe madje edhe kancer, thotë autori kryesor i studimit, Christopher Depner, PhD, nga Universiteti i Kolorados në Boulder.

Ndryshimi i gjumit dhe modelet e të ngrënit çon në ndryshime dramatike në gjakun tuaj.

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se puna e ndërrimit të natës është një faktor rreziku për të fituar peshë dhe çrregullime të tjera metabolike.

“Ne e dimë se puna e ndërrimit është e lidhur me rritjen e peshës, obezitetin dhe diabetin”, thotë Dr Depner. Për të hetuar mënyrat e mundshme që mosangazhimi cirkadian (duke ngrënë gjatë natës dhe duke fjetur gjatë ditës) mund të çojë në probleme shëndetësore, Depner dhe kolegët e tij vendosën të shqyrtojnë mënyrat e ndryshimit të ciklit të zgjimit të gjumit në nivelet e proteinave në gjakun e njeriut.

Një proteinë e quajtur glukagon, është një hormon kyç që nxit mëlçinë të sekretojë glukozën e gjakut dhe ndihmon në rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak. Gjatë fazës së simuluar të ndërrimit të orëve të gjumit nga natën-ditën, nivelet e glukagonit u rritën natën në vend të ditës dhe arrinin kulmin në nivele që ishin më të larta se ditën. “Ne e dimë se me kalimin e kohës, kjo do të ishte një rrezik parësor për diabetin,” shpjegon Depner.

Një tjetër proteinë që u prek nga ndërrimi i orëve të gjumit ishte FGF19, ose faktori i rritjes së fibroblastit 19, të cilin studimet e kafshëve kanë treguar se mund të nxisin djegien e kalorive.

Studimi gjithashtu identifikoi 30 proteina që luhateshin varësisht nga koha e ditës, pavarësisht kur një individ flinte ose hante.

Për shkak se drita është e njohur për të luajtur një rol të rëndësishëm në mbajtjen e sistemeve tona circadian në rrugën e duhur, studiuesit siguroheshin që pjesëmarrësit ishin në dritë të zbehtë pa ndonjë ekspozim ndaj elektronikës apo dritës artificiale gjatë natës, vë në dukje Depner.

Përkundër kësaj, studiuesit patën ndryshime të qarta në modelet e proteinave. “Ne eliminuam telefonat celularë dhe ekranet, por pa pasoja negative,” thotë Depner, që do të thotë se ndërkohë që drita mund të jetë faktor, nuk është e vetmja që ndikon në sistemin cirkadik të trupit dhe në proceset e tjera.

Ky studim ishte një i vogël, por rezultatet janë të rëndësishme, thonë ekspertët.

Ky studim është një nga të parët dhe zbuloi se si ndikohen nivelet e proteinave në gjak kur hamë dhe flemë dhe tregon se çfarë po ndodh me ato nivele të proteinave në kohë reale kur këto modele të përditshme ndryshohen, thotë Depner. Rezultatet e theksojnë rolin e rëndësishëm që luan orën ciradike të trupit tonë kur bëhet fjalë për shëndetin tonë.

Ky studim është padyshim një hap i rëndësishëm për të kuptuar mënyrat se si mund të shkaktojë keqardhje në rrethana në problemet shëndetësore, vlen të përmendet se përfshinte vetëm gjashtë burra, të cilët ishin të rinj dhe të shëndetshëm, vë në dukje Depner. Studiuesit planifikojnë të bëjnë studime të ardhshme për grupe të mëdha njerëzish.

Këto gjetje tregojnë se “edhe në njerëz të shëndetshëm, ju mund të shihni efektet negative nga gjumi i zhvendosur, thotë Depner.