MENU
klinika

Hiperplasia beninje e prostatës

Pas moshës 40 vjeçare prireni për këtë sëmundje…

18.12.2018 - 14:35

Hiperplasia beninje e prostatës (BPH), e njohur edhe thjesht si prostatë e zgjeruar, është një gjendje në të cilën gjëndra e prostatës është rritur më shumë se normale.

Kjo gjendje është e zakonshme tek meshkujt e moshuar. E vendosur nën fshikëzën dhe në frontin e rektumit, gjëndra e prostatës e rrethon uretrën (tubi që del nga fshikëza jashtë përmes penisit) tek meshkujt.

Ajo prodhon një lëng që përmban substanca thelbësore për mbijetesën dhe funksionin e qelizave të spermës. Ky lëng, i përzier me spermatozoidet, formon spermën.

BPH nuk është kancerogjene dhe nuk çon në kancer, por nëse zgjerohet prostata, ajo mund të ushtrojë presion në uretër dhe të shkaktojë trashje në muret e fshikëzës, duke shkaktuar potencialisht simptoma të ndryshme urinare.

prostata
prostata

Prevalenca e BPH

Prostata e zgjeruar është mjaft e zakonshme tek meshkujt e moshuar dhe ka më shumë gjasa të zhvillohet me përparimin e moshës, veçanërisht pas moshës 40 vjeçare.

Prevalenca e BPH është rreth 10 për qind për meshkujt në të tridhjetat e tyre dhe 20 për qind për meshkujt në të dyzetat, sipas një raporti të vitit 2005 në revistën “Shqyrtime në Urologji”.

Ai rritet deri në 60 për qind për meshkujt në vitet gjashtëdhjetë dhe deri në 80 deri në 90 për qind për meshkujt në vitet shtatëdhjetë e tetëdhjetë.

Në vitin 2010, BPH preku 210 milionë burra në mbarë botën, ose rreth 6 për qind të popullsisë mashkullore, sipas një raporti të vitit 2012 në The Lancet.

Numri i njerëzve me BPH pritet të rritet ndjeshëm në dekadat e ardhshme për shkak të rritjes së popullsisë së moshuar dhe rritjes së jetëgjatësisë në të gjithë globin, sipas raportit të vitit 2005.

prostate
prostate

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Nuk është e qartë se çfarë e shkakton BPH, por gjendja mund të jetë rezultat i ndryshimeve hormonale që janë pjesë e procesit të plakjes natyrore, sipas Fondacionit të Kujdesit Urologjik.

Meshkujt prodhojnë hormonet testosterone dhe estrogjen gjatë gjithë jetës së tyre, por sasia relative e këtyre hormoneve ndryshojnë me kalimin e kohës.

Burrave në moshë, sasia e testosteronit aktiv në gjakun e tyre bie në krahasim me nivelet e estrogjenit, të cilat mund të ndikojnë në substanca të caktuara që nxisin rritjen e qelizave të prostatës.

BPH gjithashtu mund të lidhet me dihydrotestosterone hormon mashkullor, i cili luan një rol në zhvillimin dhe rritjen e prostatës dhe vazhdon të grumbullohet në moshë të vjetër pavarësisht rënies së testosteronit.

Ashtu si me estrogjenin, dihydrotestosterone mund të inkurajojë qelizat e prostatës të rriten.

Faktorë të ndryshëm mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të BPH-së, duke përfshirë:

• Moshën mbi 40 vjeç;
• Një histori familjare e BPH;
• Obeziteti;
• Mungesa e aktivitetit fizik ose stërvitjes;
• Sëmundjet kardiovaskulare;
• Diabet tip 2.

Komplikimet BPH

Shumica e meshkujve me BPH nuk zhvillojnë komplikime, sipas Institutit Kombëtar të Diabetit dhe Sëmundjeve të tjera.

Por disa komplikacione serioze janë të mundshme, duke përfshirë:

• Mosfunksionimi i fshikëzës dhe / ose veshkave;
• Infeksionet e traktit urinar;
• Mbajtja e urinës (pamundësia për të zbrazur tërësisht fshikëzën);
• Gurët e fshikëzës;
• Urinim me gjak;
• Mospërmbajtje urinare (paaftësia për të kontrolluar fshikëzën).