MENU
klinika

Si ndikon lufta në Afganistan?

Pakistani, vendi ku terrorizmi nuk “shuhet”…

26.12.2018 - 15:13

Si një fqinj i Afganistanit, Pakistani ka vuajtur shumë si rezultat i ngjarjeve në atë vend. Edhe nga pushtimi sovjetik apo ndërhyrja amerikane pas 11 shtatorit 2001, Pakistani ka paguar një kosto shumë të lartë.

Çdo shqetësim në Afganistan bën që shumë njerëz të ikin në Pakistan, që ka strehuar deri në 5 milionë refugjatë afganë. Asnjë vend tjetër nuk ka pranuar një numër kaq të madh, ndërsa Pakistani, një vend me burime të dobëta dhe një ekonomi të dobët, i ka strehuar ata.

Pakistani ishte në të kaluarën një shoqëri shumë tolerante dhe paqësore dhe e balancuar, por gjatë luftës kundër pushtimit sovjetik të Afganistanit në vitet 1980, Pakistani vuajti nga ekstremizmi, intoleranca, terrorizmi, etj.

Për katër dekada, lufta në Afganistan e shtyu Pakistanin t’i japë përparësi më të madhe mbrojtjes së saj dhe të injorojë sektorë të tjerë si arsimi, shëndetësia, shkenca dhe teknologjia dhe inovacioni, si dhe sektori social dhe sektorët e zhvillimit.

Në vitet 1950, 1960 dhe 1970, ekonomia e Pakistanit po ecte shumë mire, ishte një nga vendet në zhvillim në Azinë Jugore. Singapori, Koreja e Jugut dhe Malajzia donin të mësonin nga Pakistani dhe modeli i saj i zhvillimit.

Por që nga 25 dhjetori i vitit 1979, me pushtimin sovjetik, situata në Afganistan ka ndikuar shumë tek Pakistani. Terrorizmi arriti nivele ekstreme dhe bombardimet, sulmet vetëvrasëse dhe pasiguritë u shtuan shumë.

Pas një sulmi më 16 dhjetor 2016, në Peshawar, Pakistani formuloi një Plan Kombëtar të Veprimit (NAP). Me zbatimin e këtij programi, Pakistani ka arritur përmirësime të dukshme në peizazhin e përgjithshëm të sigurisë të vendit në vitet e fundit.

Megjithatë, ndërsa Pakistani po lufton me sukses terroristët në tokën e saj, ajo gjithashtu pret që Shtetet e Bashkuara, Organizata e Traktatit të Atlantikut të Veriut dhe forcat Afgane të bëjnë të njëjtën gjë në Afganistan.

Pakistani vazhdon të jetë një objektiv i terrorizmit, duke përfshirë terrorizmin e sponsorizuar nga shteti nga fqinjët e saj të menjëhershëm. Konflikti dhe paqëndrueshmëria në Afganistan mbeten pengesë për paqen, sigurinë dhe zhvillimin rajonal.

Pakistani, për shkak të afërsisë dhe lidhjes historike, është përballur me pasojat më serioze të luftës në Afganistan.

Pakistani ka pësuar humbje të rënda për shkak të terrorizmit dhe humbja e përgjithshme ekonomike vlerësohet deri në 250 miliardë dollarë.

Me këtë sfond, Pakistani është vendi i parë që dëshiron paqen në Afganistan./konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN