MENU
klinika

Infeksioni papillomavirus

Vaksina e sëmundjes seksualisht e transmetueshme

20.12.2018 - 14:40

Papillomavirusi (HPV) është një infeksion viral që kalon mes njerëzve përmes kontaktit lëkurë në lëkurë. Ka më shumë se 100 lloje HPV, 40 prej të cilave kalojnë përmes kontaktit seksual dhe mund të ndikojnë në organet gjenitale, në gojë ose në fyt.

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), HPV është infeksioni më i zakonshëm seksualisht i transmetueshëm që prek burrat dhe gratë.

Shumica e njerëzve marrin HPV përmes kontaktit të drejtpërdrejtë seksual, të tilla si seksi oral. Në raste të rralla, një nënë që ka HPV mund ta transmetojë virusin tek foshnja e saj gjatë lindjes.

Cilat janë simptomat e infeksionit të papillomavirusit?

Sipas CDC, lythat të shoqëruara me shumicën e infeksioneve HPV largohen vete pa asnjë shenjë apo simptomë. Por virusi është ende në trupin e një personit të infektuar. Si rezultat, ai person mund të kalojë pa dijeninë e tij HPV tek partnerët seksualë.

Kur virusi nuk largohet, mund të shkaktojë probleme serioze shëndetësore. Këto përfshijnë lythat gjenitale dhe lythat në fyt (të njohur si papillomatoza respiratore e përsëritur). HPV gjithashtu mund të shkaktojë kancerin e qafës së mitrës dhe kanceret e tjera të organeve gjenitale, kokës, qafës dhe fytit.

Llojet e HPV që shkaktojnë lythat janë të ndryshme nga llojet që shkaktojnë kancer. Pra, lythat gjenitale të shkaktuara nga HPV nuk do të thotë që do të zhvillojnë kancer.

Kanceret e shkaktuara nga HPV shpesh nuk tregojnë simptoma derisa kanceri të jetë në fazat e mëvonshme të rritjes. Ekzaminimet e rregullta mund të ndihmojnë në diagnostikimin e problemeve shëndetësore të lidhura me HPV më parë. Kjo mund të rrisë gjasat për mbijetesë.

Cilat teste mund të zbulojnë infeksionin e papillomavirusit?

Administrata amerikane e ushqimit dhe barnave (FDA) ka miratuar testin e parë të ADN-së për HPV në vitin 2014. Udhëzimet e përditësuara rekomandojnë që gratë të kryejnë testin e parë, Pap-testin, në moshën 21, pavarësisht nga fillimi i aktivitetit seksual.

Pas kësaj, gratë 21 deri në 29 vjeç duhet të kryejnë vetëm një Pap-test çdo tre vjet. Testet e rregullta ndihmojnë në identifikimin e qelizave abnormale tek gratë. Këto mund të sinjalizojnë kancerin e qafës së mitrës ose probleme të tjera të lidhura me HPV.

Gratë e moshës 30 deri në 65 vjeç duhet të kontrollohen çdo pesë vjet me Pap-test dhe HPV në të njëjtën kohë.

Ka të paktën 13 lloje të HPV që mund të çojnë në kancer. Nëse keni njërën prej këtyre shtameve, mjeku do t’ju monitorojë për ndryshimet në qafën e mitrës. Mund t’ju duhet të kryeni më shpesh një Pap-test.

Ndryshimet qafës së mitrës që çojnë në kancer shpesh zgjasin 10 ose më shumë vjet për t’u zhvilluar dhe infeksionet e HPV shpesh shkojnë vetë në një ose dy vjet pa shkaktuar kancer.

Si trajtohet infeksioni i njeriut të papillomavirusit?

Shumica e rasteve të HPV shkojnë vetë, kështu që nuk ka trajtim për vetë infeksionin. Në vend të kësaj, doktori juaj do të dëshirojë që të hyni në testime të përsëritura në gjashtë muaj ose një vit për të parë nëse infeksioni i HPV vazhdon dhe nëse ndonjë ndryshim qelizash ka zhvilluar që ka nevojë për ndjekje të mëtejshme.

Për çështjet shëndetësore të lidhura me HPV, si lythat ose kanceri, trajtimi do të jetë në shënjestër të çështjes specifike.

Për trajtimin e lythat gjenitale, kontaktoni mjekun tuaj. Vini re se heqja e lythat fizike nuk e trajton vetë virusin dhe lythat kanë të ngjarë të kthehen.

Cilat janë faktorët e rrezikut për infeksionin e papillomavirusit?

Njerëzit me sistem imunitar të dobësuar mund të jenë më në rrezik.

Si parandalohet infeksioni i papillomavirusit?

Mënyra më e lehtë për të parandaluar HPV është përdorimi i prezervativëve dhe kufizimi i numrit të partnerëve seksualë që mund të keni.

Përveç kësaj, CDC rekomandon vaksinën HPV për djem dhe vajza të moshave 11 ose 12. Gratë dhe burrat mund të vaksinohen me Gardasil deri në moshën 26 vjeç. Njerëzit në moshë prej 27 deri 45 vjeç që nuk janë vaksinuar më parë për HPV tani kanë të drejtë për Gardasil 9.

Vaksina thuhet se mbron nga llojet e HPV që lidhen me kancerin dhe gjithashtu për të parandaluar disa lloje që shkaktojnë lythat.