MENU
klinika

Përgjigja

A shkaktojnë alergjitë Astmë?

04.01.2019 - 11:33

A shkakton alergji astma? Përgjigjja për këtë pyetje është: po dhe jo.

Njerëzit kanë më shumë gjasa të kenë astmë nëse kanë lloje të alergjive që ndikojnë në hundë dhe në sy, duke shkaktuar probleme si hundë të lëngshme ose sy të kuq.

Çfarëdo që shkakton një reaksion alergjik – si poleni – gjithashtu mund të shkaktojë simptoma të astmës në disa njerëz. Por jo të gjithë ata që kanë alergji zhvillojnë astmë. Dhe jo të gjitha rastet e astmës lidhen me alergjitë.

Shumë njerëz me astmë bëhen më keq kur ata janë rreth alergeneve (gjërat që u japin atyre një reaksion alergjik). Alergenet e zakonshëm përfshijnë pluhurin, mykun, polenin dhe qimet e kafshëve.

Nëse keni alergji, sistemi imunitar reagon ndaj një alergeni sikur është një pushtues i padëshiruar. Për ta luftuar atë, sistemi imunitar prodhon një antitrup të quajtur imunoglobulin E (IgE).

a shkaktojne alergjite astme-konica.al

Kur IgE kombinon me alergenin, fillon një proces për lirimin e substancave të projektuara për të mbrojtur trupin. Një nga këto është histamina. Histamina shkakton reaksione alergjike që mund të ndikojnë në sy, hundë, fyt, lëkurë dhe mushkëri.

Kur rrugët e frymëmarrjes në mushkëri janë të prekura, ajo mund të sjellë simptoma të astmës (si kollitja ose vështirësia në frymëmarrje.

Trupi e mban mend këtë reagim. Çdo herë që alergjen vjen në kontakt me trupin, e njëjta gjë mund të ndodhë. Për shkak të kësaj, alergjitë mund ta bëjnë të vështirë për disa njerëz që të mbajnë nën kontroll astmën.

Si ndikojnë alergjitë ndaj astmës?

Nëse keni astmë, është një ide e mirë për të kuptuar nëse alergjitë mund të shkaktojnë probleme për ju. Këshillohuni me mjekun, i cili mund të sugjerojë një vizitë tek një alergolog, në mënyrë që të mund të zbuloni nëse jeni alergjik ndaj ndonjë gjëje.

Nëse keni alergji, kjo nuk do të thotë se ato po shkaktojnë simptomat e astmës. Por, duke ditur se çfarë ju shkakton alergji, mund të filloni të shikoni në lidhje që ekziston dhe mënyrat e duhura për ta mbajtur nën kontroll.

Kufizimi i ekspozimit ndaj alergenëve të mundshëm mund të jetë një ndihmë e madhe në kontrollimin e astmës. Nëse nuk mund të kufizoni plotësisht ekspozimin ndaj diçkaje që jeni alergjik, mjeku mund të rekomandojë edhe disa ilace.