MENU
klinika

Trajtimi

Abcesi, çfarë është dhe kur ndodh?

18.01.2019 - 15:07

Një abscesi është një grumbull i qelbit në çdo pjesë të trupit.

Në shumicën e rasteve, zona rreth një abscesi është e fryrë dhe e skuqur.

Shkaqet

Absceset ndodhin kur një zonë e indeve bëhet e infektuar dhe sistemi imunitar i trupit përpiqet ta luftojë atë. Qelizat e bardha të gjakut lëvizin nëpër muret e enëve të gjakut në zonën e infeksionit dhe mblidhen në indin e dëmtuar. Gjatë këtij procesi, formohet qelbi. Ai është ndërtimi i qelizave të lëngëta, të gjalla dhe të vdekura të bardha të gjakut, indeve të vdekura dhe baktereve ose substancave të tjera të huaja.

Absceset mund të formohen në pothuajse çdo pjesë të trupit. Lëkura, nën lëkura dhe dhëmbët janë vendet më të zakonshme. Absceset mund të shkaktohen nga bakteret, parazitët dhe substancat e huaja.

abcesi-konica.al

Absceset në lëkurë janë të lehta për tu parë. Ata janë të kuq, të ngritur dhe të dhimbshëm. Absceset në zona të tjera të trupit nuk mund të shihen, por ato mund të shkaktojnë dëmtime organesh.

Llojet dhe vendndodhjet e abscesseve përfshijnë:

Abscesi barkut

Abscesi i mëlçisë amebike

Abscesi anorectal

Abscesi Bartholin

Abscesi i trurit

Abscesi epidural

Abscesi peritonsillar

Abscesi pirogjen i mëlçisë

Abscesi i lëkurës

Abscesi i kurrizit kurrizor

Abstrakt nënlëkurës

Abscesi i dhëmbëve

Provimet dhe testet

Mjeku do të kryejë një provë fiziek, duke u fokusuar në simptomat e abscesit.

Testet për të gjetur abscesin përfshijnë:

Ultratingujt, Ekot

CT skanerat

MRI rezonancë magnetike

Shpesh, një mostër e lëngjeve merret nga abscesi dhe testohet për të parë se çfarë lloj embrioni shkakton problemin.

abcesi-konica.al

Trajtimi

Trajtimi ndryshon, por shpesh operacioni për të kuruar abscesin, antibiotikët, apo të dyja janë të nevojshme.

Parandalimi

Parandalimi i abscesit varet nga vendi ku ato zhvillohen. Për shembull, higjiena e mirë mund të ndihmojë në parandalimin e abscesit të lëkurës.

Higjiena e dhëmbëve dhe kujdesi rutinë do të parandalojnë abscesin e dhëmbëve.

Mungesa e hekurit apo sëmundjet kronike?

Ja si të dalloni shkakun e anemisë

Një pjesë e pacientëve ndërpresin medikamentet pa konsultën e mjekëve

Vapa ndikon në shëndetin mendor!

Nga sëmundjet e zemrës te gurtët në veshka

Pesë arsyet shëndetësore përse puhet të pini lëng portokalli