MENU
klinika

Prognoza

Aborti dhe rreziqet e tij

16.01.2019 - 15:59

Aborti mjekësor është përdorimi i ilaçeve për t’i dhënë fund shtatzënisë së padëshiruar. Mjekësia ndihmon në largimin e fetusit dhe placentës nga barku i nënës .

Ka lloje të ndryshme të aborteve mjekësore:

*Aborti mjekësor bëhet sepse gruaja ka gjendje shëndetësore të papershtatshme për të vazhduar një shtatzani.

*Aborti zgjedhor bëhet sepse një grua zgjedh (zgjedh) t’i japë fund shtatzënisë.

*Aborti kirurgjik përdor kirurgji për t’i dhënë fund shtatzënisë.

Një abort nuk është i njëjtë me një abort tjetër. Aborti është kur një shtatzëni mbaron përpara javës së 20 të shtatzënisë.

aborti-konica.al

Një abort mjekësor ose jo-kirurgjik mund të bëhet brenda 7 javëve nga dita e parë e periudhës së fundit të ciklit. Një kombinim i barnave hormonale me recetë përdoret për të ndihmuar trupin të heqë indet e fetusit dhe të placentës. Mjeku do t’ju japë ilaçet pasi të bëni një test fizik dhe të bëni pyetje rreth historikut tuaj mjekësor.

Medikamentet e përdorura përfshijnë mifepristone, methotrexate, misoprostol, prostaglandinat, ose një kombinim i këtyre barnave. Mjeku do të përshkruajë ilaçin dhe do ta merrni atë në shtëpi.

Pasi të keni marrë ilaçin, trupi do të dëbojë indet e shtatzënisë. Shumica e grave kanë gjakderdhje të moderuar dhe të rëndë për disa orë. Mund të merrni ilaçe për dhimbje dhe përzierje nëse është e nevojshme për të lehtësuar sikletin gjatë këtij procesi.

Aborti mjekësor mund të konsiderohet kur:

*Gruaja nuk dëshirojnë të jetë shtatzënë (abort me zgjedhje).

*Foshnja në zhvillim ka një defekt të lindur ose një problem gjenetik.

*Shtatzënia është e dëmshme për shëndetin e gruas (abort terapeutik).

*Shtatzënia rezultoi pas një ngjarjeje traumatike si përdhunimi ose incesti.

Rreziqet

Rreziqet e abortit mjekësor përfshijnë:

*Gjakderdhje e vazhdueshme

*Diarre

*Indet e shtatzënisë nuk kalojnë plotësisht nga trupi, duke e bërë të nevojshme kirurgjinë

*Infeksion

*Të përziera

*Dhimbje

*Të vjella

Testimi i legenit bëhet për të konfirmuar shtatzëninë dhe për të vlerësuar se sa javë shtatzëna jeni.

Një test i gjakut HCG mund të bëhet për të konfirmuar shtatzëninë.

Një test gjaku bëhet për të kontrolluar llojin e gjakut. Bazuar në rezultatin e testit , mund të keni nevojë për një trajtim të veçantë për të parandaluar problemet nëse mbeteni shtatzënë në të ardhmen.

aborti-konica.al

Ultratingujt vaginal ose abdominal mund të bëhen për të përcaktuar moshën e saktë të fetusit dhe vendndodhjen e tij në mitër.

Konsulta me mjekun pas abortit është shumë e rëndësishme. Kjo është për t’u siguruar që procesi ka përfunduar dhe të gjithë indet janë dëbuar. Aborti mjekësor( me barna) nuk mund të funksionojë në një numër shumë të vogël femrash. Nëse kjo ndodh, mund të duhet një dozë tjetër e ilaçit ose një procedure aborti kirurgjikal.

Shërimi fizik më së shpeshti ndodh brenda pak ditësh. Do të varet nga faza e shtatzënisë. Gjakderdhja vaginale dhe dhimbjet e buta do të largohen për disa ditë.

Një dush të ngrohtë, një jastëk ngrohje ose një shishe me ujë të nxehtë e vendosur në bark mund të ndihmojë në lehtësimin e sikletit. MOS bëni aktivitet të fuqishëm fizik për disa ditë. Shmangni marrëdhëniet seksuale për 2-3 javë. Një periudhë normale menstruale duhet të ndodhë në rreth 4-6 javë.

Ju mund të mbeteni shtatzënë para ciklit të ardhshëm. Sigurohuni që të merrni masa për të parandaluar shtatzëninë, sidomos gjatë muajit të parë pas abortit.

Prognoza

Abortimet mjekësore dhe kirurgjike janë të sigurta dhe efektive. Ata rrallë kanë komplikacione serioze.

Është e rrallë për një abort mjekësor që të ndikojë në fertilitetin e një gruaje ose aftësinë e saj për të lindur fëmijët në të ardhmen.