MENU
klinika

Shkaqet

Buerger, sëmundja që prek venat dhe arteriet tek gjymtyrët

05.01.2019 - 11:56

Sëmundja e Buerger është një sëmundje e rrallë e arterieve dhe venave në krahë dhe këmbë. Në sëmundjen e Buerger, enët e gjakut bëhen të përflakuar, fryhen dhe mund të bllokohen me mpiksjen e gjakut .

Kjo eventualisht dëmton ose shkatërron indet e lëkurës dhe mund të çojë dhe në infeksione. Sëmundja e Buerger zakonisht shfaqet në duar dhe këmbë dhe mund të ndikojë në zona të mëdha të krahëve dhe këmbëve.

Pothuajse të gjithë të diagnostikuar me sëmundjen e Buergerit pijnë duhan ose përdorin forma të tjera të duhanit. Ndalimi i të gjitha formave të duhanit është e vetmja mënyrë për të ndaluar sëmundjen e Buerger. Për ata që nuk e lënë, amputimi i të gjithë ose i një pjesë të gjymtyrëve ndonjëherë është i nevojshëm.

Simptomat e sëmundjes së Buerger përfshijnë:

*Dhimbje që mund të vijë dhe të shkojë në këmbë ose në krahë dhe duar . Kjo dhimbje mund të ndodhë kur përdorni duart ose këmbët dhe lehtësoheni kur ndaloni atë aktivitet ose kur jeni në pushim

*Inflamacion përgjatë një vene vetëm nën sipërfaqen e lëkurës (për shkak të një mpiksje të gjakut në venë)

*Gishtat dhe këmbët që zmbrapsen kur ekspozohen ndaj të ftohtit (fenomeni i Raynaudit)

*Sëmundje të dhimbshme të hapura në gishtat dhe këmbë.

Kur duhet të shkoni tek mjeku

Këshillohuni me mjekun nëse mendoni se mund të keni shenja ose simptoma të sëmundjes së Buerger.

Shkaqet

Shkaku i saktë i sëmundjes së Buerger është i panjohur. Përdorimi i duhanit luan një rol të rëndësishëm në zhvillimin e sëmundjes, por nuk është e qartë se si ai ndikon.

Ekspertët dyshojnë se disa njerëz mund të kenë një predispozitë gjenetike për sëmundjen. Është gjithashtu e mundur që sëmundja të shkaktohet nga një përgjigje autoimune në të cilën sistemi imunitar i trupit gabimisht sulmon indet e shëndetshme.

Faktorët e rrezikut

*Përdorimi i duhanit

Pirja e cigareve në masë të madhe rrit rrezikun e sëmundjes së Buerger. Por, sëmundja e Buerger mund të ndodhë tek njerëzit që përdorin çdo formë duhani, duke përfshirë puro dhe duhanin që përtypet. Njerëzit që pijnë duhan të papërpunuar mund të kenë rrezikun më të madh të sëmundjes së Buergerit.

Pothuajse të gjithë të diagnostikuarit me këtë sëmundje pinë duhan. Mendohet se kimikatet në duhan mund të irritojnë rreshtimin e enëve të gjakut, duke i shkaktuar fryrje. Normat e sëmundjes së janë më të lartat në zonat e Mesdheut, Lindjes së Mesme dhe Azisë ku pirja e duhanit të rëndë është më e zakonshme.

*Sëmundja kronike e mishrave të dhëmbëve

Infeksioni afatgjatë i mishit të dhëmbëve është gjithashtu i lidhur me zhvillimin e sëmundjes Buerger.

*Mosha

Sëmundja shpesh shfaqet së pari tek njerëzit më pak se 45 vjeç.

Komplikimet

Nëse sëmundja Buerger përkeqësohet, qarkullimi i gjakut në krahë dhe këmbë ulet. Kjo është për shkak të bllokimeve që e bëjnë të vështirë që gjaku të arrijë tek gishtërinjtë. Indet që nuk marrin gjak nuk marrin oksigjenin dhe lëndët ushqyese që kanë nevojë për të mbijetuar.

Kjo mund të shkaktojë që lëkura dhe indet në fund të gishtërinjve të vdesin (gangrenë). Shenjat dhe simptomat e gangrenës përfshijnë lëkurën e zezë ose blu, humbjen e ndjesisë në gishtin e prekur dhe një erë të keqe nga zona e prekur.

Parandalimi

*Ndaloni perdorimin e duhanit ne cdo forme

Për të parandaluar sëmundjen, është e rëndësishme të mos përdoret duhani.

Ndalimi i pirjes së duhanit mund të jetë i vështirë. Nëse jeni si shumica e njerëzve që pinë duhan, ndoshta ju keni provuar ta lini në të kaluarën. Nuk është kurrë tepër vonë për t’u përpjekur përsëri. Bisedoni me mjekun për strategjitë që ju ndihmojnë ta lini.