MENU
klinika

Dy lloje testesh

Çfarë duhet të bëni kur shtatzënia është e papritur?

16.01.2019 - 15:47

Shtatzënia mund të jetë një kohë shumë emocionale në jetën tuaj. Nëse shtatzënia është e papritur, mund të ndiheni të frikësuar ose të hutuar për atë se çfarë duhet të bëni.

Është e rëndësishme të mbani mend se keni mundësi. Por së pari, duhet të siguroheni që jeni shtatzënë.

Bëni një test shtatzënie. Ka dy lloje testesh:

Testi i urinës: Këto teste quhen gjithashtu teste të shtatzënisë në shtëpi. Ju mund t’i blini ato në farmaci. Shumica e testeve të shtatzënisë në shtëpi mund të tregojnë nëse jeni shtatzënë në lidhje me kohën që prisni periudhën e menstruacioneve . Testi zakonisht është shumë i saktë nëse kryhet si duhet.

Testi i gjakut: Ky test kryhet në zyrën e mjekut ose në një klinikë shëndetësore. Mund të tregojë nëse jeni shtatzënë rreth një javë para ciklit. Ky test është shumë i saktë.

shtatzani epapritur-knica.al

Nëse bëni testin e shtatzënisë në shtëpi dhe rezultati është pozitiv, duhet të shkoni tek mjeku për të konfirmuar rezultatet. Ai ka të ngjarë të bëjë testin e gjakut ose testin urinës.

Vendosja se çfarë të bëni për një shtatzëni të papritur mund të jetë shumë e vështirë. Ka shumë për të menduar. Ju duhet të merrni vendimin që është i drejtë për ju. Konsideroni situatën personale dhe bindjet tuaja.

Mund të jetë shumë emocionuese kur marrim këtë vendim. Kjo do të ndihmojë të bisedoni me dikë që ju besoni. Kjo mund të jetë babai i fëmijës, një anëtar i familjes ose një mik. Mundohuni të gjeni dikë që nuk do t’ju bëjë presion në marrjen e një vendimi me të cilin nuk jeni të kënaqur. Nëse nuk ndiheni sikur keni ndonjë person me të cilin mund të flisni, doktori mund t’ju ndihmojë të gjeni një këshilltar të trajnuar posaçërisht.

Para se të merrni ndonjë vendim, duhet të mësoni rreth secilës prej opsioneve. Marrja e më shumë informacion mund t’ju ndihmojë të merrni vendimin e drejtë. Gjithashtu mund t’ju ndihmojë të ndiheni më të sigurt për vendimin tuaj.

Sa shpejt duhet të marr një vendim?

Nëse jeni duke menduar për përfundimin e shtatzënisë, është më mirë të përpiqeni të vendosni sa më shpejt që të jetë e mundur. Ka më pak rreziqe që lidhen me abortet e hershme.

Ndërkohë që po vendosni, sigurohuni që të kujdeseni mirë për veten.

shtatzani epapritur-knica.al

Mos pini alkool.

Mos pini duhan.

Mos konsumoni drogë

Hani shendetshem.

Mos merrni ilaçe pa folur fillimisht me mjekun.

Bëni shumë pushim.

Nëse jeni duke menduar për vazhdimin e shtatzënisë, duhet të planifikoni një takim me mjekun.

Duke u konsultuar rregullisht gjatë kohës që jeni shtatzënë, do të ndihmoni të siguroheni që ju dhe fëmija juaj të jeni sa më të shëndetshëm që të jetë e mundur dhe shtatzania të jetë e mbarë.