MENU
klinika

Nervi Radial

Çfarë e shkakton mosfunksionimin e nervit në pjesën e krahut?

05.01.2019 - 12:04

Mosfunksionimi i nervit radial është një problem me nervin radial. Ky është nervi që filllon nga sqetulla, në pjesën e prapme të krahut deri në fund të dorës. Kjo ju ndihmon të lëvizni krahun dhe dorën.

Shkaqet

Dëmtimi i një grupi nervor, siç është nervi radial, quhet mononeuropati. Mononeuropatia do të thotë se ka dëme në një nerv të vetëm. Sëmundjet që ndikojnë në të gjithë trupin (çrregullimet sistemike) mund të shkaktojnë gjithashtu dëme nervore të izoluara.

Shkaqet e mononeuropatisë përfshijnë:

*Një sëmundje në të gjithë trupin që dëmton një nerv të vetëm

*Dëmtim i drejtpërdrejtë i nervit

*Presion afatgjatë në nerva

*Presion në nervin e dëmtuar nga ënjtja ose dëmtimi i strukturave të afërta të trupit

Neuropatia radiale ndodh ka dëme në nervin radial, i cili udhëton poshtë krahut dhe kontrollon:

*Lëvizjen e muskujve të tricepsit në pjesën e prapme të krahut të sipërm

*Aftësinë për të përkulur dorën dhe gishtat prapa

*Lëvizjen dhe ndjesinë e duarve

Kur dëmtimi shkatërron mbulesën nervore ose pjesë të nervit në vetvete, sinjalizimi nervor ngadalësohet ose parandalohet.

Dëmtimi i nervit radial mund të shkaktohet nga:

*Kocka e thyer e krahut dhe lëndime të tjera

*Diabeti

*Përdorimi jo i duhur i patericave

*Helmimi nga plumbi

*Shtrëngimi afatgjatë ose i përsëritur i dores (për shembull, nga veshja e një rripi të ngushtë)

*Presioni afatgjatë në nerv, zakonisht i shkaktuar nga një ënjtje ose dëmtim i strukturave të afërta të trupit

*Presioni në krahun e sipërm nga pozicionet e krahut gjatë gjumit ose koma

Në disa raste, nuk mund të gjendet asnjë shkak.