MENU
klinika

Problemet

Autoimuniteti? Si lidhet ai me çrregullimet e veshit?

13.01.2019 - 15:28

Pjesët e sistemit imunitar, duke punuar vazhdimisht dhe prapa skenave, patrullojnë trupin në kërkim të pushtuesve të huaj dhe i sulmojnë pafundësisht.

Në raste të rralla, në disa njerëz sistemi imunitar e identifikon trupin si të huaj, dhe fillon një sulm vdekjeprurës. Ky vetë-sulm quhet një reagim autoimun.

Sistemi imunitar mund të sulmojë vetëm veshin, të sulmojë veshin dhe pjesë të tjera të trupit si syri, ose të sulmojë tërë trupin (duke përfshirë edhe veshin). Një reaksion autoimun gjithashtu krijon mbetje. Edhe nëse veshi nuk po sulmohet drejtpërdrejt, mund të përfundojë me mbeturinat e transportuara nga vende të largëta dhe të depozituara nga qarkullimi. Këto mbeturina në vesh mund të shkaktojnë probleme.

Disa çrregullime autoimune që mund të ndikojnë në vesh përfshijnë sindromën e Cogan, polikondritis recidiv, poliarteritis nodosa, granulomatosis Wegener, lupus erithematosus sistemik, kolit ulcerative, sindromën Sjogren dhe artrit reumatoid.

infeksionet ne vesh-konica.al

Humbja e dëgjimit është parë historikisht si efekt kryesor i veshit të brendshëm të një problemi autoimun, por sistemi vestibular gjithashtu mund të sulmohet. Sistemi vestibular është një pjesë integrale e veshit të brendshëm, Disa faktorë përcaktojnë llojin e simptomave vestibulare që mund të përjetohen. Këta faktorë përfshijnë shpejtësinë me të cilën ka ndodhur humbja vestibulare, shkalla e humbjes, nëse njëra anë ose të dyja ndikohen dhe nëse dëmi ka shkaktuar ndomjë problem . Simptomat e problemeve autoimune mund të jenë të ngjashme, madje edhe të padallueshme, nga çrregullime të tjera vestibulare.

Diagnostikimi i një çrregullimi autoimun si shkak i simptomave të veshit të brendshëm mund të jetë i vështirë. Për të patur sukses, një mjek duhet të ketë trajnim dhe përvojë në këto çrregullime. Shumica e otolaringologëve nuk janë të trajnuar në çrregullimet autoimune në përgjithësi dhe një reumatolog i trajnuar në çrregullime autoimune nuk ka gjasa të jetë shumë i njohur me funksionin vestibular.

Kështu ekzistojnë boshllëqe në diagnozën dhe trajtimin. Përveç kësaj, nëse simptomat vestibulare ndodhin si pjesë e një problemi të gjerë të trupit, simptomat jo-vestibulare të njëkohshme mund ta bëjnë diagnozën të vështirë.

Nuk ekziston një lloj prove diagnostifikimi për këtë lloj problemi të veshit. Testet më të mira, siç është antigjeni 68 kD, janë të shtrenjta dhe jo gjerësisht të disponueshme. Shumica e testeve mund të jenë lehtësisht pozitive kur nuk ka një problem autoimun dhe negativ kur ekziston problemi; testet nuk janë aq të sakta sa do të donim. Ndonjëherë diagnoza bëhet vetëm nëse një përgjigje e favorshme shihet tek trajtimi me barna.

Në përgjithësi, çrregullimet autoimune ndodhin më shpesh tek gratë sesa tek meshkujt dhe më rrallë në fëmijët dhe të moshuarit. Kur veshi është sulmuar, përparimi i dëmtimit dhe humbja funksionale është e shpejtë, që ndodh gjatë javëve ose muaj dhe zakonisht përparon me shpejtësi edhe në veshin tjeter.

Sëmundja e brendshme autoimune e veshit (AIED) është emri i përdorur për të përshkruar shumëllojshmërinë e çrregullimeve në të cilat veshi është objektivi i vetëm i një sulmi të papërshtatshëm nga sistemi imunitar.

Ky çrregullim ndryshon nga çrregullime të tjera vestibulare, sepse trajtimi mjekësor mund të ketë sukses kur jepet herët dhe në mënyrë agresive. Një diagnozë e hershme është e rëndësishme sepse trajtimi nuk mund të ndalë vetëm progresin e sëmundjes, por në disa raste mund të ndryshojë dëmin.

Trajtimet standarde për reaksionet autoimune janë barnat që reduktojnë funksionin imun (imunoprepresion), dhe ato kanë efekte të gjera në trup. Përdorimi i tyre kërkon kujdes nga ana e pacientit dhe mjekut. Ato përfshijnë steroide, agjentë kimioterapie, ilac të faktorit nekrozë. Mjeku duhet të ketë me përvojë me këto barna dhe efektet anësore të tyre, dhe pacienti duhet të ndjekë nga afër udhëzimet e mjekut. Për shkak se një reumatolog ka një trajnim dhe përvojë të gjerë në këto trajtime, pothuajse të gjithë otolaringologët dhe neurotologët ia besojnë atyre rekomandimin e barnave.
Efektet anësore të ilaceve duhet të kuptohen dhe të mos injorohen kurrë.

infeksionet ne vesh-konica.al

Hulumtimi i përgjithshëm i sistemit imunitar dhe studimi i çrregullimeve autoimune është duke u zhvilluar në shumë vende.

Shkencëtarët gjithashtu kryejnë kërkime në lidhje me çrregullimet autoimune dhe veshin e brendshëm. Shumica e hulumtimeve të veshit të brendshëm janë përqëndruar në gjetjen e një “shënuesi” të identifikueshëm, që mund të testohet në mënyrë që diagnoza të jetë më e shpejtë dhe më e saktë. Hulumtime të tjera shqyrtojnë trajtimet. Për shembull, Akademia Amerikane e Otolaringologjisë- së bashku me Institutet Kombëtare të Shëndetësisë është duke studiuar trajtimin e sëmundjes autoimune të veshit të brendshëm.

Megjithëse kompanitë e barnave nuk studiojnë në mënyrë të drejtpërdrejtë trajtimet për problemet e brendshme të veshëve të shkaktuara nga reaksionet autoimune, ato janë të përfshira shumë në kërkimin e trajtimeve farmaceutike të shumë sëmundjeve më të zakonshme dhe më të njohura autoimune.

Autoimmuniteti nuk është i përfshirë në shumicën e rasteve të çrregullimeve vestibulare; megjithatë, kjo mund të shkaktojë humbje të mëdha kur vazhdon i pakontrolluar. Trajtime efektive janë në dispozicion kur diagnoza është në kohë.