MENU
klinika

Shkaqet dhe simptomat

Çfarë është Deformimi Haglundit?

06.01.2019 - 16:27

Deformimi Haglund është një zgjerim i kockave në anën e pasme të shpinës ose në pjesën e pasme të thembrës.

Indet e buta pranë tendinës së Akilit (Tendina i akilit është një nga tendinat më të fuqishme të trupit dhe shërben për të realizuar ngritjen në majë të gishtave apo për të realizuar shtytjen gjatë ecjes) bëhen të acaruar kur zgjerimi i kockave ngacmohet nga këpucët.

Kjo shpesh çon në bursitin e dhimbshëm, që është një inflamacion i bursës (një qeskë e mbushur me lëng në mes të tendinit dhe kockave).

Shkaqet

Deformiteti i Haglund-it quhet shpesh “pompë”, sepse pjesët e ngurta të këpucëve mund të krijojnë presione që e rëndojnë zgjerimin kur ecin.

Në të vërtetë, çdo këpucë e ngurtë nga mbrapa, mund të shkaktojë këtë acarim. Në një farë mase, edhe trashëgimia luan një rol në deformimin e Haglundit.

Strukturat e trashëguara të këmbëve që mund ta bëjnë më të prirur për zhvillimin e kësaj gjendje përfshijnë:

  • Këmbët me hark të lartë;
  • Një tendendinë e ngushtë e Akilit;
  • Një tendencë për të ecur me pjesën e jashtme të këmbës.

Simptomat

Deformimii Haglund mund të ndodhë në një ose të dy këmbët.

Simptomat përfshijnë:

* Një përplasje të dukshme në pjesën e prapme të thembrave;
* Dhimbje në zonën ku tendina e Akilit lidhet me thembrën;
* Ënjtje në pjesën e prapme të thembrës;
* Skuqje pranë indit të përflakur.

Diagnoza

Pas vlerësimit të simptomave të pacientit, kirurgët do të shqyrtojnë këmbën. Përveç kësaj, rrezet x do të ndihmojnë kirurgët të vlerësojnë strukturën e kockave të thembrave.

Trajtimi jo kirurgjikal

Trajtimi jo-kirurgjikal i deformitetit të Haglund ka për qëllim zvogëlimin e inflamacionit të bursës. Ndërsa këto qasje mund të zgjidhin dhimbjen dhe inflamacionin, ata nuk do të tkurrin zgjatjen kockore.

Trajtimi jo-kirurgjikal mund të përfshijë një ose më shumë nga këto trajtime:

*Ilaçet

Ilaçet jo steroide anti-inflamatore (NSAID), siç është ibuprofeni, mund të rekomandohen për të zvogëluar dhimbjen dhe inflamacionin.

*Akulli

Për të ulur ënjtjen, aplikoni një paketë akulli në zonën e ndezur, duke vendosur një peshqir të hollë mes akullit dhe lëkurës. Përdoreni akullin për 20 minuta dhe pastaj prisni të paktën 40 minuta përpara se ta vendosni sërish.

*Ushtrime

Ushtrimet shtrënguese ndihmojnë në lehtësimin e tensionit nga tendina e Akilit. Këto stërvitje janë veçanërisht të rëndësishme për pacientët që kanë një kordë të shtrënguar në thembra.

*Modifikimi i këpucëve

Këpucë me mbështetje të butë ndihmojnë në shmangien ose minimizimin e acarimit.

*Terapi fizike

Modalitetet e terapisë fizike, të tilla si ultratingujt, mund të ndihmojnë në reduktimin e inflamacionit.

*Pajisjet Ortotike

Mbështetja e harkut të personalizuar kontrollon lëvizjen në këmbë.

*Imobilizimi

Në disa raste, hedhja mund të jetë e nevojshme.

Kur është e nevojshme kirurgjia?

Nëse trajtimi jokirurgjikal nuk arrin të sigurojë lehtësim adekuat të dhimbjes, kirurgjia mund të jetë e nevojshme.

Mjeku dhe kirurgu do të përcaktojnë procedurën që është më e përshtatshme për rastin tuaj. Është e rëndësishme të ndiqni udhëzimet e kirurgut për kujdesin pas ndërhyrjes.

Parandalimi

Për të ndihmuar në parandalimin e përsëritjes së deformimit të Haglundit:

Vishni këpucë të përshtatshme, shmangni këpucët me thembra të ngurta prapa;
Përdorni mbështetëset e harkut ose pajisjet ortotike;
Kryeni ushtrime shtrënguese për të parandaluar shtrëngimin e tendinës së Akilit
Shmangni ecjen në sipërfaqe të forta ose ngjitje.