MENU
klinika

Detajet

Çfarë është halitoza?

01.01.2019 - 12:40

Më shumë se 80 milionë njerëz vuajnë nga halitoza kronike, ose fryma e keqe. Në shumicën e rasteve ajo del nga mishrat dhe gjuha. Aroma shkaktohet nga mbetjet dhe bakteret në gojë, prishja e grimcave të ushqimit, mbeturina të tjera në gojë dhe higjiena e dobët e gojës. Prishja dhe mbeturinat prodhojnë një përbërje squfuri që shkakton erë të pakëndshme.

Çfarë shkakton frymën e keqe?

Fryma e keqe shkaktohet kryesisht nga higjiena e dobët e gojës, por gjithashtu mund të shkaktohet nga grimcat ushqimore të ruajtura ose sëmundjet e mishrave të dhëmbëve.

A vjen fryma e keqe nga burime të tjera përvec gojës?

Fryma e keqe gjithashtu mund të ndodhë tek njerëzit që kanë një infeksion, diabet, dështim të veshkave ose një mosfunksionim të mëlçisë. Kserostomia (goja e thatë) dhe duhani gjithashtu kontribuojnë në këtë problem. Pacientët e kancerit që i nënshtrohen terapisë rrezatuese mund të kenë gojën e thatë. Edhe stresi, dieta, gërhitja, mosha dhe ndryshimet hormonale mund të ndikojnë në frymë. Një erë që vjen nga mbrapa e gjuhës mund të tregojë pikën postnasale. Kjo është ajo ku mukusi, i cili vjen nga hunda dhe shkon poshtë fytit tuaj, mbidhet në gjuhë dhe shkakton erë.

Pse është e rëndësishme pështyma në luftën kundër frymëmarrjes së keqe?

Pështyma është përbërësi kyç në gojën tuaj që ndihmon në mbajtjen e erërave nën kontroll sepse ndihmon të lajë grimcat e ushqimit dhe bakteret, shkaku kryesor i frymës së keqe. Kur fle, megjithatë, gjëndrat e pështymës ngadalësojnë prodhimin e pështymës, duke i lejuar bakteret të rriten brenda gojës. Për të lehtësuar “gojën e mëngjesit”, lani dhëmbët dhe hani një vakt në mëngjes. Fryma e mëngjesit gjithashtu është e lidhur me urinë ose agjërimin. Ata që kalojnë mëngjesin, kini kujdes, sepse era mund të rishfaqet edhe nëse keni larë dhëmbët.

A bëjnë shkaktojnë ushqime të caktuara frymë të keqe?

Ushqime me erëza, të tilla si qepë dhe hudhra, dhe kafe mund të zbulohen në frymën e një personi deri në 72 orë pas tretjes. Qepët, për shembull, absorbohen nga stomaku, dhe erë del përmes mushkërive..

Si mund ta kontrolloj frymën e keqe?

Është e rëndësishme të praktikoni higjienën e mirë orale, të tilla si larja dhe shplarja e dhëmbëve të paktën dy herë në ditë. Furça e duhur, duke përfshirë larjen e gjuhës, faqet dhe çatia e gojës, do të heqë bakteret dhe grimcat e ushqimit. Shplarësi heq bakteret e akumuluara dhe ushqimin që mund të bllokohet midis dhëmbëve. Për të zbutur aromat, pastroni gjuhën me furçën ose një kruajtëse gjuhe, një mjet plastik që shkul bakteret që ndërtojnë gjuhën. Çamçakëz pa sheqer gjithashtu mund të ndihmojë në kontrollin e erërave. Nëse keni proteza ose një pajisje të lëvizshme, pastroni pajisjen tërësisht para se ta vendosni përsëri në gojë. Bisedoni me dentistin, sepse këto produkte vetëm maskojnë erën përkohësisht dhe disa produkte punojnë më mirë se të tjerët.

Cili është roli i dentistit?

Vizitoni rregullisht dentistin, sepse kontrollet do të ndihmojnë në zbulimin e ndonjë problemi fizik. Kontrollet ndihmojnë gjithashtu të hiqni qafe bakteret që krijojnë dhëmbët. Nëse mendoni se vuani nga fryma e keqe, dentisti mund të ndihmojë në përcaktimin e burimit të saj. Ai mund t’ju kërkojë të planifikoni një takim të veçantë për të gjetur burimin e erërave. Ose, nëse dentisti beson se problemi është shkaktuar nga një burim sistematik (i brendshëm), si një infeksion, mund t’ju referojë tek mjeku j i familjes ose një specialist për të ndihmuar në zgjidhjen e shkakut të problemit.