MENU
klinika

Reputacioni, rebelimi dhe kultura

‘Hora degli Albanesi’, jeta e pasardhësve të Skënderbeut në Palermo

03.01.2019 - 20:19

Piana degli Albanesi ose ndryshe Hora e Arbëreshëve është një bashkësi me 6,212 banorë në qytetin metropolit të Palermos, Sicili.

Korniza e saj natyrore përbëhet nga një liqen, male dhe lagjet tipike rurale.

Piana degli Albanesi është e rrethuar nga katër male (Pizzuta, Kumeta, Maganoce, Xeravulli), vende natyrore (Neviere, Shpella Garrone, Honi) dhe Rezerva Natyrore Serre della Pizzuta. Ka një numër aktivitetesh rekreative në dispozicion në zonë, të tilla si hiking, çiklizmit, hipur në kalë, Janjić, dhe paragliding.

Në 1482-85, pas disa sulmeve nga osmanët, shqiptarët e krishterë u detyruan të kalonin në bregdetin e Adriatikut ku punësonin anije nga Republika e Venecias, u arratisën me vela dhe arritën të arrinin në ishullin e Sicilisë. në kampe të përkohshme diku pranë Palermos deri në vitin 1486 ose 1487, kur atyre iu dha një tokë e njohur fillimisht si “Plazhi i Kryepeshkopit”, në brendësi të zonave të Sicilisë në malet mbi qytetin e Palermos.

hora e arberesheve-konica.al

Mbreti Gjon II i Spanjës dhe Sicilisë lejoi refugjatët fillestarë të zënë vendin e tanishëm dhe të ruajnë ritin e tyre të krishterë ortodoks. Këto refugjatë shqiptarë në atë kohë u referoheshin nga popullsia përreth si “grekë” për shkak të besimit të tyre ortodoks dhe vendbanimi u bë i njohur si Piana dei Greci.

Për shembull, në 1673, prifti vendor Domenico Mamola në një shënim të shkruar në greqisht i referohet vendbanimit si Piana dei Greci.

Në vitin 1941, gjatë pushtimit të Musolinit nga Greqia, emri u ndryshua në Piana degli Albanesi, në mënyrë që të fitonte përkrahjen e vendasve për qëllimet imperialiste të regjimit fashist ndaj Shqipërisë.
Emri Piana degli Albanesi ose Plain of the Albanians është një përkthim i saktë i emrit Arbëreshë: Hora e Arbëreshëvet.

Gjatë shekullit të 19-të, Arbëreshët e Piana dell’Albanesi luajtën një rol të rëndësishëm për unitetin kombëtar italian dhe morën pjesë në fazat më të forta të lëvizjes së Sicilianëve.

Banorët e Piana degli Albanesi ishin të njohur të kishin një reputacion për rebelimin, por nuk ishin të organizuar politikisht deri në arritjen e Fascio-s në prill 1893.

Në 1947, mafia rajonale punësoi banditën Salvatore Giuliano për të shuar demonstratën vjetore të Majit të Pianes, e cila u zhvillua në një kalim të largët të malit. Banditët dhe banda e tij me të vërtetë i sulmuan atje, duke vrarë katërmbëdhjetë njerëz në atë që njihej si masakra e Portella della Ginestra.

Qendra historike e qytetit ka një stil të vonë të mesjetës, duke reflektuar gjendjen sociale dhe kushtet ekonomike të kohës kur u ndërtua vendbanimi. Rrugët e qytetit janë të ngushta dhe përbëhen nga shkallët dhe lagjet, rrugët janë përgjithësisht të ngushta dhe ofrojnë një vend takimi para shtëpive, me përjashtim të rrugës kryesore që është e gjerë dhe drejt dhe e ndan qytetin në seksione të ndryshme. Ekziston edhe një Piazza Grande, e cila është qendra e marrëdhënieve të komunitetit.

Kishat e qytetit janë ndër strukturat më të rëndësishme arkitekturore, dëshmia e këtyre dy stileve, barok i lidhur me Perandorinë Bizantine dhe Italisht. Me interes të veçantë janë veprat e arkitektit dhe piktorit Pietro Novelli, shumë aktive në komunitetin shqiptar.

Qyteti është qendra më e rëndësishme e shqiptarëve të Sicilisë, si dhe kolonia më e madhe dhe më e populluar e Arbëreshës (Italo-Shqiptare ose Shqiptare e Italisë) dhe është pikëpamja episkopale e Eparchit të Piana degli Albanesi, zonë elektorale e Kishen Italo-Shqiptare juridiksioni i te cilave mbulon te gjithe shqipetaret e Sicilise qe praktikojne ritin bizantin.

Komuniteti ka ruajtur shumë elementë etnikë të kulturës shqiptare si gjuha, rituale fetare, kostume tradicionale, muzikë dhe folklor. Banorët janë pasardhës të familjeve shqiptare, përfshirë fisnikët dhe të afërmit e Skënderbeut, që u vendosën në Italinë Jugore gjatë pushtimit osman të Ballkanit.

hora e arberesheve-konica.al

Nga qyteti vijnë themeluesit universitarë të “Gjuhës dhe Letërsisë Shqipe” në Napoli dhe Palermo dhe me seli në Tiranë, që nga viti 1945, “Seminari Italo-Shqiptar”, tashmë në Palermo (1734).

Muzika dhe këngët e saj të lashta të traditës bizantine janë pjesë e Regjistrit të Pasurive të Patundshme të Sicilisë të njohur nga UNESCO-ja. Qeveria komunale përdor dokumente dygjuhësore dhe shenja rrugore në gjuhën shqipe dhe italiane sipas legjislacionit italian ekzistues për mbrojtjen e përkatësisë etnike dhe pakicat gjuhësore.

Qyteti ruan traditat unike të Pashkëve, të mbajtura çdo vit sipas një itinerari tipik: para së gjithash është Liturgjia Hyjnore, ku Ungjilli lexohet në shtatë gjuhë, duke përfshirë arabisht.

Pas ceremonisë fetare, ka një procesion nëpër rrugën kryesore, të gjitha gratë dhe disa burra të veshur me kostum tradicional të Arbëreshit, procesioni çon në shesh pas bekimit vezët e kuqe shpërndahen si shenjë e ringjalljes së Krishtit.

Kostumet tradicionale femërore të Piana degli Albanesi, së bashku me gjuhën dhe ritin bizantin, është një nga shenjat më të dukshme të identitetit kulturor Arbëreshe.

Ka disa vepra artistike mbi rrobat e shqiptarëve të Piana degli Albanesi, duke përfshirë edhe printimet e Vuillier të shekullit të 18-të, dhe pikturat e Ettore De Maria Bergler, pjesërisht e ruajtur në Galerinë e Arteve të kompleksit monumental të Sant’Anna në Palermo dhe të tjera private printime, kartolina dhe ngjyra uji nga autorë të panjohur.

hora e arberesheve-konica.al

Rrobat e pasura janë të veshur në raste të veçanta si Pagëzimet, Epifania, Pashkët dhe sidomos martesa, duke vazhduar të ruhen me kujdes nga gratë e Piana degli Albanesi. Kushton mijëra euro për të bërë dhe riparuar këto kostume, dhe shumica e grave i përdorin ato në këto raste. Embroidery është bërë duke përdorur vetëm një jastëk, një kornizë ose një gjilpërë.

Gjuha shqipe (Arbërisht) është folur nga të gjithë, dhe mund të shihet në emrat e rrugëve, shenjat rrugore dhe shenjat e dyqaneve në fshat. Gjuha ndan ndryshimet e gjera të gjuhëve të njohura në Shqipërinë jugore, të përziera ndonjëherë me fonetikë greke. Gjuha është njohur nga qeveria lokale dhe shkollat fillore si një gjuhë etno-gjuhësore minoritare.

Arbërisht mbetet gjuha dominuese në rajon. Piana degli Albanesi është zyrtarisht dygjuhësh; dokumentet zyrtare të qytetit shkruhen në gjuhën shqipe dhe italiane. Qytetarët janë dygjuhësh, të aftë të përdorin të dy gjuhët shqipe dhe italiane.

Gjuha shqipe përdoret në radio stacionet (p.sh. Radio Hora ose Radio Jona), dhe sidomos në libra dhe periodikë (p.sh. Mondo Albanese, Kartularet e Biblos, Albanica, Fluturimi i Rilindjes, Lajmtari Arbëreshvet ose Mirë ditë).

Muzika dhe këngët e Piana degli Albanesi janë thellësisht të lidhura me traditën fetare. Liturgjitë javore, festivale dhe ceremoni të tjera janë gjithmonë të stolisur me një rrjedhje të pandërprerë të melodisë.

Arbëreshët njihen edhe për prodhimin dhe shitjen e bukës në vend, me karakteristikat e saj dhe mënyrat e pjekjes në sobat e drurit, teksa merr ngjyrën e arit.

buka e arberesheve-konica.al

E nxehtë merr një shije akoma më të mirë!