MENU
klinika

Fasciiti i shputës

Ju dhemb shputa e këmbës?

06.01.2019 - 17:00

Fasciiti i shputës është një gjendje inflamatore. Kjo ndodh në pjesën e shputës, e cila është një brez i indeve që shkon përgjatë fundit të këmbës.

Lëkura e shputës punon si një brez gome. Formon harkun e këmbës dhe lidh thembrat me gishtat. Nëse pjesa e lëkurës është e shkurtër, ju keni një hark të lartë. Nëse lëkura është e gjatë, ju keni një hark të ulët ose të sheshtë.

Një “jastëk” yndyrë mbulon indin dhe ndihmon këmbët për të absorbuar goditjet që vijnë gjatë ecjes. Dëmtimi i mbulesës së shputës mund të shkaktojë ënjtje dhe dhimbje tek thembrat.

Simptomat e fasciitit të shputës

Dhimbja dhe ënjtja janë simptomat kryesore të fasciitit të shputës. Dhimbja mund të jetë më e keqe në mëngjes ose kur shtypni thembrat. Mund të jetë e shurdhër ose e mprehtë, në varësi të kohës së ditës dhe asaj që po bëni.

Çfarë shkakton fasciitis shpuese?

Kur të moshoheni, sfera e shputës bëhet më pak si një brez gome dhe janë më pak elastike. Jastëku yndyror në thembër të bëhet më i hollë dhe nuk mund të kontrollojë goditjet.

Tronditja shtesë mund të dëmtojë shputën dhe mund të shkaktojë fryrje ose plagë. Presioni i përsëritur në thembër, si nga vrapimi, ecja, ose qëndrimi, gjithashtu mund të shkaktojë fasciitis.

Si diagnostikohet fasciiti i shputës?

Mjeku do të shqyrtojë këmbën dhe simptomat. Ai do të pyesë për dhimbjen, kur ndodh, dhe sa kohë ju e keni pasur atë. Mjeku mund të rekomandojë teste për të siguruar që dhimbja të mos shkaktohet nga një problem tjetër. Këto teste mund të përfshijnë një rreze-X ose imazhe rezonancë magnetike (MRI).

A mund të parandalohet apo shmanget fasciiti i shputës?

Ju nuk mund ta parandaloni fasciitin e shputës nëse plakja është shkaku i saj. Megjithatë, ka faktorë të rrezikut që mund të rrisin mundësinë për shfaqjen. Ju mund të jeni në gjendje të shmangni një ose më shumë nga këto.

Rreziqet përfshijnë:

*Mbipesha;

*Diabeti;

*Shpenzoni shumicën e ditës në këmbë;

*Bërja e lëvizjeve të përsëritura që ndikojnë më shumë në këmbë;

*Duke u bërë shumë aktiv në një periudhë të shkurtër kohore;

*Duke pasur harqe shumë të larta.

Trajtimi

Në shumicën e rasteve, mjeku do të fillojë me trajtimet bazë që mund të bëhen në shtëpi. Këto mund të ndryshojnë varësisht nga shkaku i dhimbjes.

Nëse ecni ose mbani shumë peshë, mund t’ju duhet të prisni. Pyesni mjekun se sa ushtrime duhet të bëni.  Nëse keni harqe të larta, bisedoni me mjekun rreth përdorimit të këpucëve të përshtatshme të cilat do tju ndihmojnë për të mbështetur harqet e këmbëve.

Nëse jeni mbipeshë, humbja e peshës mund të ndihmojë në reduktimin e presionit në këmbë. Nëse puna juaj përfshin periudha të gjata kohore të qëndrimit në këmbë, vendosni një lloj mbushjeje në dyshemenë ku qëndroni.

Mund të provoni këpucët ortotics për të siguruar jastëk shtesë në këmbë. Ilaçet, të tilla si naproxen dhe ibuprofen, mund të ndihmojnë në uljen e ënjtjes dhe dhimbjes. Bisedoni me mjekun para se të filloni një ilaç të ri.

Të jetosh me fasciitis

Shumica e rasteve të fasciitit të shputës shkojnë me kalimin e kohës. Për rezultatet më të mira, përpiquni të jeni të qëndrueshëm gjatë trajtimit.

Nëse këto nuk funksionojnë, mjeku mund të sugjerojë mundësi të tjera, si:

Terapia fizike profesionale;

Goditje në këmbë gjatë natës;

Shirit në këmbë;

Injeksione kortikosteroide në pjesën e shputës.

Në raste të rralla, mund të keni nevojë për kirurgji. Bisedoni me mjekun për përfitimet dhe rreziqet e këtyre trajtimeve.