MENU
klinika

Si kryhet?

Keni mungesë totale të proteinave në gjak? Zbulojeni me këtë test!

31.01.2019 - 16:56

Testi total i proteinave mat shumën totale të dy klasave të proteinave që gjenden në pjesën fluide të gjakut. Këto janë albumina dhe globulina.

Proteinat janë pjesë e rëndësishme e të gjitha qelizave dhe indeve.

Albuminat ndihmojnë në parandalimin e rrjedhjes së lëngjeve nga enët e gjakut.

Globulinat janë një pjesë e rëndësishme e sistemit imunitar.

mungese e proteinave-konica.al

Si kryhet testi?

-Duhet një mostër gjaku. Pjesën më të madhe të rasteve tërheqet nga një venë në brendësi të bërrylit ose në pjesën mbrapa të dorës.

-Shumë ilaçe mund të ndërhyjnë në rezultatet e testeve të gjakut.

-Mjeku do t’ju thojë nëse keni nevojë të ndaloni marrjen e barnave para se të bëni këtë test.

-Mos ndaloni ose ndryshoni ilaçet pa u folur fillimisht me mjekun.

-Ky test shpesh bëhet për të diagnostikuar probleme ushqyese, sëmundje të veshkave ose sëmundje të mëlçisë.

-Nëse proteina totale është e parregullt, duhet të bëni më shumë analiza për të kërkuar shkakun e saktë të problemit.

mungese e proteinave-konica.al

Rezultatet normale:

Vlera normale është 6.0 deri 8.3 gram për decilitër (g / dL) ose 60 deri 83 g / L.

Shkalla e vlerës normale mund të ndryshojë pak në mesin e laboratorëve të ndryshëm. Bisedoni me mjekun për kuptimin e rezultateve specifike të testit.

Shembujt e mësipërm tregojnë matjet e zakonshme për rezultatet për këto teste. Disa laboratorë përdorin matje të ndryshme ose mund të testojnë mostra të ndryshëm.

Nivelet më të larta se normale mund të jenë për shkak të:

-Inflamacion ose infeksion kronik, duke përfshirë HIV dhe hepatitin B ose C;

-Mieloma e shumëfishtë;

-Sëmundje Waldenstrom;

mungese e proteinave-konica.al

Nivelet më të ulëta se normale mund të jenë për shkak të:

-Gjakderdhja (hemoragjia);

-Djegie (i gjerë);

-Sëmundje mëlçie;

-Kequshqimit;

Zbulimi i hershëm i mungesës së proteinave është një kusht thelbësor në funksionimin e terapive për trajtimin e tyre.