MENU
klinika

Në Europë e ka një në dy

Një ndër gjashtë shqiptarë ka makinë

21.01.2019 - 18:04

Sipas Zyrës Europiane të Statistikave, një në dy europianë zotëron një makinë. Të dhënat nga Shqipëria ndërkohë tregojnë se, vendi ynë është shumë larg kësaj norme.

Ndërkohë që Eurostat raporton se në Europë mesatarja fiksohet në 505 makina për çdo 1000 banorë, të dhënat nga Ministria e Infrastrukturës në vendin tonë flasin për 167 makina për çdo 1000 banorë, çka do të thotë se rreth 1 në 6 shqiptarë zotëron një makinë.

Në Shqipëri raportohen se janë në qarkullim rreth 430 mijë automjete, por këtu duhet pasur  parasysh se një pjesë e madhe e tyre janë jashtë funksionit, por të paçregjistruara; kjo bën që norma reale e automjeteve për banor të jetë edhe më e vogël.

Sido që të jetë, kjo normë e vendos Shqipërinë në vend të parafundit në Europë, ndër shetet e  marra në analizë nga Eurostat. Në Europë në vend të fundit sipas Eurostat është Turqia, me 142 automjete për 1000 banorë.

Sa i përket Bashkimit Europian ndërkohë, Rumania renditet në vendin e fundit, me 261 makina për çdo 1000 banorë, ose 1 në 4. Me një normë 3 herë më të vogël se mesatarja europiane e makinave për frymë, për shqiptarët, makina duket se vijon të jetë ende një luks.

Në Europë, Liehtenshtejni, Luksemburgu dhe Italia janë 3 vendet me normën më të lartë të automjeteve për banor, 773, 662 dhe 625 për 1000 banorë respektivisht.