MENU
klinika

Mësoni shkaqet dhe trajtimet!

Nuk mund të mbeteni shtatëzënë, ja çfarë duhet të bëni?

17.01.2019 - 15:35

Steriliteti ose infertiliteti do të thotë që ju nuk mund të mbeteni shtatzënë.

Ka dy lloje të infertilitetit:

Infertiliteti primar i referohet çifteve që nuk kanë mbetur shtatzënë pasi të paktën 1 vit kanë marrëdhënie pa përdorur metoda të kontrollit të lindjes.

Infertilitet dytësor,i referohet çifteve që kanë qenë në gjendje të mbeten shtatzënë të paktën një herë, por tani nuk janë në gjendje.

Shkaqet

Shumë faktorë fizikë dhe emocionalë mund të shkaktojnë infertilitet. Mund të jetë për shkak të problemeve tek gruaja, tek burri ose në të dy.

fertiliteti-konica.al

INFERTILITETI FEMËROR

Infertiliteti mund të ndodhë kur:

Një vezë apo embrion i fekonduar nuk mbijeton sapo t’i bashkëngjitet mitrës.

Veza e fekonduar nuk i bashkëngjitet rreshtës së mitrës.

Vezët nuk mund të lëvizin nga vezoret në mitër.

Organet riprodhuese kanë probleme në prodhimin e vezëve.

Infertiliteti i femrës mund të shkaktohet nga:

Çrregullime autoimune, të tilla si sindroma antifosfolipide (APS)

Dëmtime të lindjes që ndikojnë në traktin riprodhues

Kanceri ose tumori

Çrregullime të mpiksjes

Diabet

Pirja e alkoolit

Stërvitja shumë e tepruar

Çrregullime të ushqimit ose ushqim të dobët

Rritjet (të tilla si fibroids ose polips) në mitër dhe qafën e mitrës

Barna të tilla si kimioterapia

Pabarazitë të hormoneve

Mbipeshë

Mosha

Infeksioni i legenit që rezulton në dhëmbëza ose ënjtje të tubave fallopiane (hydrosalpinx) ose sëmundjes inflamatore pelvike (PID)

Dhëmbje nga infeksioni seksualisht i transmetuar, kirurgji abdominale ose endometrioza

Pirje duhani

Kirurgjia për të parandaluar shtatzëninë

Sëmundje tiroidale

fertiliteti-konica.al

INFERTILITETI MASHKULLOR

Moria e infertilitetit mund të jetë për shkak të:

Numri i zvogëluar i spermës

Bllokimi që parandalon shkarkimin e saj

Dëmtime në spermatozoide

Steriliteti i mashkullit mund të shkaktohet nga:

Defekte të lindjes

Trajtimet e kancerit, duke përfshirë kimioterapinë dhe rrezatimin

Ekspozimi ndaj nxehtësisë së lartë për periudha të zgjatura

Përdorimi i alkoolit, marihuanës ose kokainës

Mosbalancimi i hormoneve

Impotencë

Infeksion

Barna të tilla si cimetidine, spironolactone, dhe nitrofurantoin

Mbipeshë

Mosha

Dhëmbje nga infeksionet e transmetuara seksualisht (STI), plagosje ose kirurgji

Pirje duhani

Toksinat në mjedis

Çiftet e shëndetshme nën moshën 30 vjeç , kanë një shans 25% deri në 30% në muaj për të mbetur shtatzënë .

Një grua është më pjellore në të 20-at e saj. Shansi që një grua mund të mbetet shtatzënë pas moshës 35 (dhe sidomos pas moshës 40 vjeçare) është më i vogël. Mosha në të cilën pjelloria fillon të bjerë varion nga gruaja tek gruaja.

Problemet e infertilitetit dhe normat e abortit rriten ndjeshëm pas 35 vjetësh. Tani ekzistojnë mundësi për rikthim të hershëm të vezëve dhe ruajtje për gratë në 20-at e tyre. Kjo do të ndihmojë në sigurimin e një shtatzanie të suksesshme në qoftë se lindja e fëmijës shtyhet deri pas moshës 35 vjeç. Ky është një opsion i shtrenjtë, por për gratë që e dinë se do të duan të vonojnë lindjen e fëmijës, mund të merren parasysh.

Vendosja se kur duhet të trajtohet për infertilitet varet nga mosha. Mjekët shpesh sugjerojnë që gratë nën moshën 30 vjeç të përpiqen të mbesin shtatzënë për një vit përpara se ti nënshtrohen trajtimit.

Shumë ekspertë rekomandojnë që gratë mbi 35 vjec të përpiqen për të rënë shtatzënë vetëm 6 muaj. Nëse një shtatzëni nuk ndodh brenda asaj kohe, duhet të flasin me mjekun.

Testimi i infertilitetit përfshin një histori mjekësore dhe test fizik për të dy partnerët.

Testet e gjakut dhe imazhit janë shumë të nevojshme.

Tek gratë, këto mund të përfshijnë:

Testet e gjakut për të kontrolluar nivelet e hormoneve, duke përfshirë progesteronin dhe hormonin stimulues të folikulit (FSH)

Test i urinës

Matja e temperaturës së trupit çdo mëngjes për të parë nëse vezoret po prodhojnë vezë

Testin e FSH

Testimi i hormoneve antimulleriane (AMH)

Histerosalpingografi (HSG)

Eko e legenit

Laparoskopi

Testet e funksionit të tiroides

Testet tek meshkujt mund të përfshijnë:

Testimi i spermës

Eko e organeve gjenitale mashkullore

Testet e gjakut për të kontrolluar nivelet e hormoneve

Biopsi Testikulare (bëhet rrallë)

Trajtimi

Trajtimi varet nga shkaku i infertilitetit.

Mund të përfshijë:

Edukimi dhe këshillimi për gjendjen

Trajtimet e fertilitetit të tilla si inseminimi intrauterin (IUI) dhe fekondimi in vitro (IVF)

Barna për trajtimin e infeksioneve dhe çrregullimeve të koagulimit

Ilaçe që ndihmojnë në rritjen dhe prodhimin e vezëve nga vezoret

Mardhëniet para ovulimit janë shumë të dobishme.

Prognoza

Deri në 1 çift në 5 çifte të diagnostikuar me infertilitet, përfundimisht arrijnë shtatzani pa trajtim.

Më shumë se gjysma e çifteve me infertilitet mbesin shtatzënë pas trajtimit. Kjo shifër nuk përfshin teknika të avancuara të tilla si IVF.

Parandalimi

Parandalimi i sëmundjeve seksualisht të transmetueshme , të tilla si gonorreja dhe klamidia, mund të zvogëlojnë rrezikun e infertilitetit.

Ruajtja e një diete të shëndetshme, peshe dhe mënyre jetese mund të rrisë mundësinë për të mbetur shtatzënë dhe për të pasur një shtatzëni të shëndetshme.