MENU
klinika

Pranë minimumit historik

Ulet interesi i bonove të thesarit

22.01.2019 - 13:23

Interesi i bonove 12 mujore po i afrohet sërish vlerave minimale historike. Në ankandin e të martës, interesi mesatar i ponderuar ra në 1.3%. Kjo shifër është shumë pranë minimumit historik prej 1.24%, që ishte regjistruar në mesin e vitit 2016.

Kërkesat për të blerë bono në ankande janë të larta, çka u pa qartë edhe në ankandin e fundit. Vlera totale e kërkesave arriti në 12.3 miliardë lekë, ndërsa shuma e bonove e të nxjerra në shtije nga qeveria ishte 10.3 miliardë lekë. Tendenca në rënie e normave të interesit është e dukshme edhe në titujt me maturim afatgjatë.

Rënia e interesave për bonot dhe obligacionet qeveritare lidhet me likuiditetin e lartë në treg dhe kërkesën më të ulët të qeverisë për para në tregun e brendshëm. Në tetor, qeveria shqiptare emetoi eurobonde për një vlerë prej 500 milionë eurosh dhe një pjesë e kësaj shume ka shërbyer për të zëvendësuar huamarrjen e brendshme.

Banka e Shqipërisë ka injektuar sasi të mëdha leku në treg, përmes marrëveshjeve të riblerjes dhe përmes blerjes masive të valutës. Gjithashtu, disa banka kanë konvertuar kapitalin në lekë, duke krijuar më shumë fonde të lira në monedhën vendase. Kreditimi i sektorit privat po ecën me ritme të ngadaltë dhe tregu nuk ofron shumë alternativa të tjera investimi financiar.

Të gjithë këta faktorë kanë bërë që interesat e titujve të qeverisë të pësojnë një rënie që po arrin nivele të paparashikuara. Ndërkohë që këtë vit ka të ngjarë që Banka e Shqipërisë të nisë uljen e stimulit monetar dhe rritjen e normave të interesit, për momentin tregu financiar e ndjen larg rritjen e çmimit të parasë.

 

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Niveli më i ulët në dy vjet

Bien interesat e borxhit qeveritar