MENU
klinika

Çrregullimet e stomakut

Ushqime dhe këshilla për dhimbjet e barkut!

08.01.2019 - 15:08

Nëse keni një stomak të acaruar dhe kur ai ju lë të kërrusur nga dhimbjet, kjo mund të shkaktojë shtrëngim, vjellje, ose diarre.

Kjo gjendje e bën të pamundur për t’u marrë me detyrat e përditshme. Ushqime të caktuara në fakt mund të ndihmojnë në zbutjen e dhimbjeve të stomakut.

Nëse ju shpesh e gjeni veten duke pasur dhimbje, apo stomak të lodhur, shikoni se cilat ushqime mund t’ju ndihmojnë për ta reduktuar këtë gjendje:

– Bananet

Ka një arsye që bananet mbeten një nga përforcuesit e rekomanduar dhe energjik. Bananet janë lehtësisht të tretshme dhe në përgjithësi nuk e lodhin stomakun.

– Orizi i zier, patatet e ziera, gruri i plotë

Kur stomaku juaj ndjehet i çrregullt, ushqime të ziera si: orizi, gruri, patate të ziera, përveç luftimit të stresit, ndihmojnë tretjen e ushqimit si dhe ndihmojnë në lehtësimin e diarresë duke thithur lëngjet e tepërta.

– Molla

Ashtu si bananja, edhe molla është një burim i mirë i pektinit. Molla ndihmon për të reduktuar simptomat e diarresë. Nëse keni të bëni me një stomak të lodhur, konsumoni një kokërr mollë.

– Kosi

Qumështi mund të jetë i dëmshëm për një stomak të lodhur, por kosi ka efekt të kundërt. Kosi ndihmon për të rritur numrin e baktereve të mira në zorrë, ndihmon tretjen dhe reduktimin e ndjenjës së pakëndshme e të qënit i fryrë. Një mënyrë ideale është të zgjidhni kos organik.

– Uthulla e mollës

Dhimbjet e stomakut nganjëherë mund të jenë shkaktuar nga mungesa e acidit në stomak. Duke i dhënë më shumë acid natyral stomakut, ju lehtësoni tretjen dhe largoni fryrjet dhe dhimbjet e barkut.

Uthulla e Mollës gjithashtu përmban një mori të ushqyesve, duke përfshirë vitaminë B dhe vitaminë C. Uthulla në vetvete mund të jetë e fortë në shije, kështu që përzieni një lugë gjelle ose dy në ujë të vakët dhe shtoni pak mjalt.

Gjëra të thjeshta për të ndihmuar dhe lehtësuar punën e sistemit tretës:

– Hani disa vakte të vogla gjatë ditës dhe mos hani deri sa të ngopeni

– Përtypeni ushqimin ngadalë dhe plotësisht;

– Shmangni pirjen e duhanit;

– Mos hani shpejt;

– Mos përtypni çamçakëz;

– Shmangni pijet e gazuara;

– Largoni stresin dhe ankthin, provoni terapi të relaksimit, meditim në ajër të pastër, apo stërvitje;

– Mos u shtrini për dy orë pas ngrënies;

– Mbani peshën tuaj nën kontroll.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN