MENU
klinika

Përhapja

Alergjitë e syve, shkaqet dhe simptomat

11.02.2019 - 19:32

Alergjitë e syve janë mjaft të zakonshme. Ato ndodhin kur sytë reagojnë ndaj diçka që i irriton ata (të quajtur alergjen).

Sytë prodhojnë një substancë të quajtur histamine për të luftuar alergjenin. Si rezultat, qepallat dhe konjuktiva ( pjesa e bardhë rreth bebes së syrit) bëhen të kuqe, të fryrë dhe shkaktojnë të kruara. Sytë mund të kruhen dhe të djegin .

Alergjitë e syve nuk përhapen nga personi në person.

Njerëzit që kanë alergji të syve zakonisht kanë edhe alergji të hundës, kruarje, hundë të zëna dhe teshtitje. Zakonisht është një kusht i përkohshëm që lidhet me alergjitë sezonale.

alergji-ne-syte-konica.al

Ju mund të keni alergji nga bari i gjelbër , pluhuri, poleni, tymi, parfume, apo edhe ushqime. Nëse nuk mund ta shmangni kauzën, alergjitë mund të jenë më të rënda. Ju mund të keni djegie dhe kruajtje madje dhe ndjeshmëri ndaj dritës.

Cilat janë simptomat e alergjive të syrit?

Simptomat më të zakonshme të alergjisë sy përfshijnë:

-Sy të kuq, të fryrë ose të kruara

-Djegie të syve

-Ndjeshmëri ndaj dritës

Nëse shoqërohet me alergji të hundës, mund të keni edhe një hundë të zëna, të kruara dhe teshtitje. Gjithashtu mund të keni dhimbje koke ose dhimbje të fytit ose kollitje.

Çfarë shkakton alergjinë e syve?

Alergjia ndodh kur sistemi imunitar i trupit reagon ndaj një alergeni që normalisht është i padëmshëm. Kur një alergjen vjen në kontakt me syrin, qelizat e caktuara brenda syrit (të quajtura qeliza direk) lëshojnë histaminë dhe substanca të tjera për të luftuar alergjinë. Ky reagim shkakton që sytë të bëhen të kuq, të kruhen dhe të lotojnë .

Reagimet alergjike ndaj parfumeve, kozmetikës ose barnave mund të bëjnë që sytë të kenë një përgjigje alergjike.

Disa njerëz mund të jenë alergjikë ndaj kimikateve që ndodhen në përbërje tek ilacet me pika të syve.

alergji-ne-syte-konica.al

Ndonjëherë, sytë mund të reagojnë ndaj alergeneve të tjera që nuk vijnë domosdoshmërisht në kontakt të drejtpërdrejtë me syrin. Këto mund të përfshijnë ushqime specifike ose kafshime të insekteve ose lëndë të ndryshme.

Disa njerëz trashëgojnë alergjinë e syve nga prindërit e tyre.

Ju jeni më shumë të ngjarë të keni alergjive të s nëse të dy prindërit tuaj e zhvillojnë këtë gjendje.