MENU
klinika

Nga The Economist

‘Arti i marrëveshjes’ e shpëtoi Amerikën…

14.02.2019 - 16:51

Qeveria federale do të mbetet e hapur, falë artit të marrëveshjes…

“Marrëveshjet janë forma ime e artit, “shkroi dikur Presidenti Donald Trump. “Më pëlqen të bëj marrëveshje, mundësisht marrëveshje të mëdha”.

Trump duket i gatshëm të nënshkruajë një projekt-ligj që shmang një tjetër mbyllje të qeverisë, por me kosto të mëtejshme për reputacionin e tij si një negociator.

Në fund të vitit të kaluar, Trump filloi mbylljen më të gjatë të qeverisë në historinë e kohëve të fundit sepse Kongresi nuk donte të miratonte 5.7 miliardë dollarë për muret kufitare.

Foto e marrë nga The Economist

Kështu, ai ra dakord më 25 janar për të rihapur qeverinë për tre javë, pa fonde për murin e tij, për t’i dhënë një grupi të ligjvënësve kohë për të arritur një kompromis mbi shpenzimet e sigurisë kufitare.

Trump këmbëngul për të marrë $ 5.7bn. Demokratët donin të ulnin numrin e vendeve në dispozicion për emigrantët pa dokumente të arrestuar brenda Shteteve të Bashkuara,  në rreth 16,000, shumë më poshtë niveleve aktuale dhe asaj që donte administrata.

Marrëveshja e arritur siguron përfshin rreth 1.3 miliard dollarë për  pengesa fizike përgjatë kufirit jugor,  më pak sesa kërkoi zoti Trump, dhe më pak se shuma që demokratët i ofruan atij pak para mbylljes.

Trump fillimisht u ankua se ai nuk ishte “i lumtur” për marrëveshjen. Sean Hannity, i cili është ndër mbështetësit më të fuqishëm të zotit Trump, e quajti atë “një kompromis për mbeturinat”.

Foto e marrë nga New York Times

Disa ditë më vonë Laura Ingraham, një eksperte e Hannity-it, e quajti shumën modeste të financimit të murit si një fitore, sepse Nancy Pelosi fillimisht kishte thënë se nuk do t’i jepte  Trump një dollar të vetëm për murin e tij.

Presidenti mund të deklarojë ende një emergjencë kombëtare dhe të marrë fondet e duhura për ndërtimin e mureve.

Në fund të fundit, nëse muri, sipas Trump, tashmë është duke u ndërtuar, atëherë pse të deklarojë një emergjencë? Megjithatë, nëse marrëveshja i lejon Trumpit të kërkojë fitore, ndërkohë që vazhdon të grindet me demokratët mbi emigracionin, kjo mund të jetë jo keq për të.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Një marrëveshje i dha fund mbylljes

“Makthi” i SHBA-së mbaroi/ Rihapet qeveria amerikane