MENU
klinika

Kur duhet të shkoni tek mjeku?

Celulitisi infeksioni serioz i lëkurës, simptomat dhe trajtimi!

05.02.2019 - 17:18

Celulitisi është një infeksion i zakonshëm bakterial, potencialisht serioz i lëkurës. Lëkura e prekur duket e enjtur dhe e kuqe dhe zakonisht është e dhimbshme dhe e ngrohtë në prekje.

Celulitisi zakonisht ndikon lëkurën në këmbë, por mund të ndodhë edhe në fytyrë, në krahë dhe zona të tjera. Kjo ndodh kur një çarje ose thyerje në lëkurën tuaj i lejon bakteret të hyjnë.

Celulitisi nuk trajtohet, infeksioni mund të përhapet në nyjet limfatike dhe qarkullimin e gjakut dhe shpejt bëhet kërcënuese për jetën. Zakonisht nuk përhapet nga një person në tjetrin.

celulitisi-koonica.al

Simptomat:

Shenjat dhe simptomat e mundshme të celulitisit, të cilat zakonisht ndodhin në njërën anë të trupit, përfshijnë:

-Zona e kuqe e lëkurës që tenton të zgjerohet;

-Ënjtje;

-Butësi;

-Dhimbje;

-Ngrohtësi;

-Ethe;

-Pika të kuqe;

Kur duhet të shkoni tek një mjek:

Është e rëndësishme për të identifikuar dhe trajtuar celulitisin herët sepse gjendja mund të përhapet me shpejtësi në të gjithë trupin.

Kërkoni kujdes urgjent nëse:

-Ju keni një lëkurë të skuqur, të fryrë, të butë, ose një skuqje që po ndryshon me shpejtësi;

-Ke ethe;

-Keni një skuqje e cila është e fryrë, e butë dhe e ngrohtë – dhe po zgjerohet – por pa ethe;

Shkaqet:

Celulitisi ndodh kur bakteret, më së shpeshti streptokoku dhe stafilokoku, hyjnë përmes një plasje ose çarje në lëkurë.

Edhe pse celulitisi mund të ndodhë kudo në trupin tuaj, vendi më i zakonshëm janë këmbët. Bakteret kanë më shumë gjasa të hyjnë në zona të cara të lëkurës, siç është vendi ku keni pasur operacione të kohëve të fundit, prerje, plagë plagësh, ulçerë ose pezmatim i lëkurës.

Kafshimet e kafshëve mund të shkaktojnë celulitisin. Bakteret gjithashtu mund të hyjnë nëpër zona të thata, të lëkurës së zbehtë ose të lëkurës së enjtur.

Faktorët e rrezikut:

Disa faktorë ju vënë në rrezik në rritje të celulitisin:

Plagosje. Çdo prerje, frakturë, djegie ose i jep baktereve një pikë hyrjeje.

Sistemi i imunizuar i dobësuar. Kushtet që dobësojnë sistemin imunitar – të tilla si diabeti, leuçemia dhe HIV / AIDS – ju lënë më të ndjeshëm ndaj infeksioneve. Disa ilaçe gjithashtu mund të dobësojnë sistemin imunitar.

Kushtet e lëkurës. Kushte të tilla si ekzema dhe herpesi mund të shkaktojnë carje në lëkurë, të cilat i japin baktereve një pikë hyrjeje.

Ënjtje kronike e krahëve ose e këmbëve (limfedemë). Kjo gjendje vjen nganjëherë pas një operacioni.

Historia e celulitisit. Duke pasur celulitis më parë ju bën të jeni të prirur për ta zhvilluar atë përsëri.

Mbipesha. Të jesh i mbipeshë rrit rrezikun e zhvillimit të celulitisit.

Komplikimet:

Episodet e përsëritura të celulitisit mund të dëmtojnë sistemin e kullimit limfatik dhe të shkaktojnë ënjtje kronike të gjymtyrëve të prekura.

Rrallë, infeksioni mund të përhapet në shtresën e thellë të indeve. Kjo gjendje është një shembull i një infeksioni të thellë. Është një emergjencë ekstreme.

Parandalimi:

Mjeku mund të rekomandojë antibiotikë parandalues. Për të ndihmuar në parandalimin e celulitisit dhe infeksioneve të tjera, merreni këto masa kur keni plagë në lëkurë:

Lani plagën tuaj çdo ditë me ujë të distiluar. Bëjeni këtë butësisht si pjesë e larjes suaj normale.

Aplikoni një krem mbrojtës ose pomadë. Për shumicën e plagëve sipërfaqësore, një pomadë siguron mbrojtje adekuate.

celulitisi-koonica.al

Mbuloni plagën tënde me një fashë. Ndryshoni fashat të paktën një herë në ditë.

Shikoni shenjat e infeksionit. Skuqja, dhimbja dhe qelbëzimi, të gjitha sinjalizojnë infeksionin e mundshëm dhe nevojën për vlerësim mjekësor.

Njerëzit me diabet dhe ata me qarkullim të dobët duhet të marrin masa paraprake shtesë për të parandaluar dëmtimin e lëkurës.

Masat e kujdesit të mirë të lëkurës përfshijnë:

Kontrolloni rregullisht këmbët për shenja të lëndimit, në mënyrë që të mund të kapni infeksionet herët.

Hidratoni rregullisht lëkurën. Kjo ndihmon në parandalimin e plasaritjeve në lëkurë.

Pritini thonjtë me kujdes. Kini kujdes që të mos dëmtoni lëkurën përreth.

Mbroni duart dhe këmbët. Veshin këpucë dhe doreza të përshtatshme.

Trajtoni menjëherë infeksionet në sipërfaqen e lëkurës.

Infeksionet sipërfaqësore të lëkurës mund të përhapen lehtësisht nga personi në person.

Mos prisni për të filluar trajtimin.