Sipas disa të dhënave të bëra publike nga INSTAT, çmimet e produkteve të stinës kanë pësuar një rritje të pazakontë.
Sipas INSTAT, çmimet për perimet dhe zarzavatet pësuan një rritje me 36.6%.
Në maj të 2010, çmimet pësuan një rritje me 56.6%, si pasojë e krizës globale.
Në 2010 rritja e çmimeve erdhi si pasojë e faktorëve të jashtëm, po këtë vit çfarë ndodhi?
-Rritja e çmimeve këtë vit erdhi si pasojë e goditjeve të brendshme nga oferta.
-Prodhimi vendas këtë sezon ishte i kufizuar.
-Këtë vit pati një reduktim të prodhimeve bujqësore nga fermat.
Pse u reduktua prodhimi i produkteve bujqësore këtë vit?
-Për shkak të humbjeve të mëdha që pësuan fermerët në 2017.
-Në 2017, fermerët pësuan humbje, për shkak të superprodhimit. Si rrjedhojë e kësaj çmimet ranë në kosto dhe një pjesë e prodhimeve u kalbën.
Prodhimet bujqësore në Korçë:
-Ekspertët e bujqësisë bëjnë me dije se sipërfaqja e mbjellë me qepë dhe patate këtë vit ishte 10 herë më e vogël se në 2017.
Një tjetër problem i hasur është rritja e çmimeve të perimeve dhe frutave me ritme më të larta se ushqimet e shportës.
Sipas INSTAT, arsyeja pse ndodh kjo është fakti se prodhimet shqiptare nuk plotësojnë nevojat e brendshme dhe importet hyjnë në Shqipëri me kosto shtesë.
Fermerët e Konispolit:
-Bëhet me dije se këtë vit fermerët në Konispol kanë lënë me tonelata portokalle dhe mandarina të kalben.
-E njëjta situatë është përsëritur edhe në Korçë.
Kjo lloj situate shkakton humbje të mëdha dhe shqetësimin e fermerëve që nuk orjentohen të prodhojnë sipas nevojave të tregut.
Inflacioni për janarin:
-Inflacioni arriti në 1.9% gjatë janarit të 2019
-Kujtojmë që në 2018, inflacioni ishte 1.7%
Një problem i madh në vendin tonë është lejimi i importeve të produkteve të ndryshme, atëherë kur është kulmi i sezonit në Shqipëri.
Teksa prodhimet shqiptare kalben në fushë, njësitë e shitjes janë mbushur me prodhime të importuara nga Greqia dhe Italia.