MENU
klinika

Pasojat në organizëm

Enët plastike përmbajnë elementë të rrezikshëm kimik

11.02.2019 - 19:09

Bisfenol A (BPA) është një kimikat i prodhuar në sasi të mëdha për përdorim, kryesisht në prodhimin e plastikës së polikarbonatit dhe rezinës epoksi.

Ku gjendet BPA?

Plastika e polikarbonatit ka shumë aplikime duke përfshirë përdorimin në disa paketime ushqimore dhe pije, p.sh., shishe me ujë, disqe kompaktë, pajisje sigurie rezistente ndaj ndikimit dhe pajisje medicinale. Rezinat përdoren si llaqe për të veshur produkte metalike si kanaçe ushqimi, tapa shishesh dhe gypa për furnizimin me ujë. Disa ngjitës dentar dhe përbërës te tjerë gjithashtu mund të kontribuojnë në ekspozimin ndaj BPA.

Si e fut BPA në trup?

Burimi kryesor i ekspozimit ndaj BPA për shumicën e njerëzve është përmes dietës. Ndërsa ajri, pluhuri dhe uji janë burime të tjera të mundshme të ekspozimit, BPA në ushqim dhe pije përbën pjesën më të madhe të ekspozimit ditor të njeriut.

elementet kimik ne organizem-konica.al

Bisfenoli A mund të rrjedhë në ushqim nga veshjet mbrojtëse të brendshëm të ushqimeve të konservuara dhe nga produktet e konsumit siç janë kontejnerët për ruajtjen e ushqimit, shishet e ujit dhe biberonet e foshnjeve. Shkalla në të cilën BPA rrjedh nga shishe polikarbonat në lëngun brenda saj, mund të varet më shumë nga temperatura e lëngut ose shishes, sesa mosha e kontejnerit. BPA gjithashtu mund të gjendet në qumështin e gjirit.

Pse njerëzit janë të shqetësuar për BPA?

Një arsye pse njerëzit mund të jenë të shqetësuar rreth BPA është sepse ekspozimi i njeriut ndaj BPA është i përhapur.

Hulumtimet kanë zbuluar nivele të dallueshme të BPA në 93% të 2517 mostrave të urinës nga njerëzit gjashtë vjeç e lart.

Nëse unë jam i shqetësuar, çfarë mund të bëj për të parandaluar ekspozimin ndaj BPA?

Disa studime tregojnë se foshnjat dhe fëmijët mund të jenë më të ndjeshëm ndaj efekteve të BPA. Prindërit dhe kujdestarët mund të bëjnë zgjedhjen personale për të zvogëluar ekspozimet e foshnjave dhe fëmijëve të tyre në BPA:

Konsumi i BPA i tepruar mund të bëjë të vështirë mbajtjen në normë të parametrave , duke dëmtuar shëndetin tuaj.

Ekspozimi ndaj BPA është një shqetësim për shkak të efekteve të mundshme shëndetësore të BPA në trurin , në sjelljen, përbërjen e trupit dhe shëndetin e përgjithshëm.

elementet kimik ne organizem-konica.al

Hulumtimet shtesë sugjerojnë një lidhje të mundshme midis BPA dhe presionit të gjakut në rritje. Arteriet janë autostrada e brendshme ushqyese. Presioni në këtë sistem ndryshohet nga thithja e lëndës së dëmshme!

Polikarbonati është i fortë dhe i qëndrueshëm, por me kalimin e kohës mund të prishet nga përdorimi i tepërt në temperatura të larta.

Zvogëloni përdorimin tuaj të ushqimeve të konservuara.

Kur është e mundur, vendosni për kontejnerë prej qelqi, porcelani ose çeliku, veçanërisht për ushqim ose lëngje të nxehtë.

Përdorni shishe për foshnje që janë pa BPA.