Një alergji ushqimore është një reagim jonormal ndaj një ushqim, e shkaktuar nga sistemi imunitar (pjesa e trupit tuaj që lufton infeksionin).
Reagimi mund të jetë serioz ose i butë. Intoleranca e ushqimit është e ndryshme nga një alergji ushqimore. Intoleranca e ushqimit është një simptomë e pakëndshme e shkaktuar nga ushqimi (të vjella, gazra, dhimbje stomaku). Megjithatë, kjo nuk përfshin sistemin imunitar.
Simptomat e një alergjie të ushqimit:
Simptomat e një alergji ushqimore zakonisht janë të menjëhershme. Simptomat më të zakonshme të menjëhershme të alergjisë ushqimore përfshijnë:
-gunga të mëdha të kuqe në lëkurë;
-ënjtje;
-irritim i lëkurës;
-pickime ose ndjesi shpimi si gjilpëra në gojë;
-shije metalike në gojë;
-kollitje, vështirësi në frymëmarrje;
-ngushtësi në fyt;
-diarre;
-të vjella.
Personi gjithashtu mund të ketë lëkurë të zbehtë (për shkak të presionit të ulët të gjakut), ose të humbasë vetëdijen.
Sëmundjet kronike më të zakonshme që lidhen me alergjitë ushqimore janë ekzema (çrregullime të lëkurës) dhe astma (çrregullime të frymëmarrjes).
Një alergji ushqimore mund të jetë vdekjeprurëse nëse është mjaft e rëndë për të shkaktuar një reaksion të quajtur anafilaksi. Ky reagim i bllokon rrugët e frymëmarrjes dhe e bën të vështirë për të marrë frymë.
Çfarë shkakton alergji ushqimore?
Edhe pse njerëzit mund të jenë alergjikë ndaj çdo lloj ushqimi, shumica e alergjive ushqimore janë shkaktuar nga arrat , kikirikë, qumësht, vezë, soje, grurë, peshk etj. Këto ushqime përbëjnë 90 % të alergjive ushqimore. Shumica e njerëzve që kanë alergji ushqimore janë alergjik ndaj më pak se katër ushqimeve.
Përveç kësaj, studimet kanë zbuluar se disa përbërës ushqimorë, si ngjyrosja e ushqimit dhe sheqernat artificiale , mund të shkaktojnë probleme tek disa njerëz. Sheqeri dhe yndyrat nuk shoqërohen me alergji ushqimore.
Si është diagnostikuar alergjia e ushqimit?
Nëse keni pasur një reagim jonormal për një ushqim, këshillohuni me mjekun . Ai do të shqyrtojë simptomat, do të pyesë për historinë tuaj shëndetësore, do t’ju vërë në një dietë për eliminimin (ku ju merrni të gjitha ushqimet e dyshimta nga dieta juaj dhe gradualisht t’i shtoni ato një nga një) dhe të kryeni teste të lëkurës dhe gjakut.
Shumë fëmijë zakonisht i tejkalojnë alergjitë ndaj qumështit, vezëve, produkteve të sojës dhe grurit. Njerëzit rrallë tejkalojnë alergji në kikirikë, arra dhe peshk.
A mund të parandalohen apo shmangen alergjitë ushqimore?
Pasi të zbulohet një alergji ushqimore, shmangni ushqimin që e ka shkaktuar atë. Nëse keni alergji, duhet të lexoni etiketat në të gjitha ushqimet e përgatitura që hani. Mjeku mund t’ju ndihmojë të mësoni se si të shmangni ngrënien e ushqimeve të gabuara. Nëse fëmija ka alergji ushqimore, jepni udhëzimet dhe i tregoni se cilat ushqime duhet të shmangen.
Trajtimi i alergjisë ushqimore:
Nuk ka kurë për një alergji ushqimore. Mjeku do t’ju japë antihistamina dhe ilaçe steroide nëse keni një reaksion të butë (kruajtje, teshtimë apo skuqje). Një reagim më i ashpër do të trajtohet me një ilaç që quhet epinefrin. Ky ilaç duhet të jepet shpejt për të shpëtuar jetën . Mjeku mund të ofrojë ilaçe për të ndihmuar në ngadalësimin e qarkullimit të gjakut të një personi, frymëmarrjes dhe metabolizmit.
Të jetosh me alergji ushqimore:
Të jetuarit me alergji ushqimore mund të shkaktojë frikë dhe ankth kur hani në një restorant ose në shtëpinë e dikujt tjetër. Ju gjithmonë do të pyesni nëse ushqimi që ju shkakton alergji është i kombinuar me pjesën tjetër të ushqimit.
Gjithashtu, nëse keni alergji nga ushqimet e zakonshme, mund të ndiheni të frustruar nga kufizimet në jetën tuaj por duhet të mësoheni të jetoni me këtë stil jetese.