MENU
klinika

Të dhënat sipas Eurostat

Ku renditet Shqipëria në Evropë për prodhimin e agrumeve?

05.02.2019 - 14:22

Sipas disa të dhënave të publikuara nga Eurostat, Shqipëria duke u favorizuar nga klima e favorshme mesdhetare dhe koha e mirë, nga 38 vende evropiane, është rënditur si një nga vendet prodhuese më të mëdha bujqësore.

Shqipëria është një nga vendet më të vogla të Evropës në aspektin e zonës dhe popullsisë, por duke u bazuar në të dhënat e zyrës statistikore të BE-së, mund të thuhet se vendi ynë është ndër dhjetë prodhuesit më të mëdhenj të Evropës, kur bëhet fjalë për agrumet, bimët aromatike dhe medicinale.

Shqipëria kishte 1,000 hektarë fruta agrume në 2016 me një prodhim prej 40,000 tonë, duke e renditur vendin si prodhuesin më të lartë të Ballkanit Perëndimor dhe prodhuesit e nëntë më të mëdhenj të Evropës në një listë të kryesuar nga Spanja, Turqia dhe Italia.

Prodhimi i agrumeve në Shqipëri përfaqësohet kryesisht nga kultivimi i mandarinës në rajonin jugor të Sarandës, ku një kooperativë e mandarinës është kthyer në një histori suksesi në sektorin bujqësor të pazhvilluar të Shqipërisë.

Shqipëria gjithashtu performon mirë në prodhimin e portokallit me një prodhim prej më shumë se 9,000 tonë metrikë nga 200 hektarë, duke renditur Shqipërinë në vendin e tetë të prodhuesit më të madh në Evropë.

Sipas Eurostat, mandarina dhe portokalli po ashtu kultivohen me sukses në Vlorë dhe Berat, dy rajone të tjera të jugut të Shqipërisë me një traditë të hershme, por edhe kohët e fundit gjithnjë e më shumë në Shqipërinë Qendrore.

Fabrika aromatike dhe medicinale, që prodhon eksporte tradicionale të larta bujqësore të Shqipërisë, gjithashtu rendit vendin si prodhuesin e shtatë më të madh të Evropës, me një prodhim prej rreth 13.000 tonë nga 5.400 hektarë.

Shqipëria eksporton rreth 30 milionë euro bimë medicinale çdo vit në një industri që punëson mijëra fermerë, veçanërisht në Shqipërinë e Veriut.

Ndërkohë, fermerët e agrumeve nga Konispoli dhe Mursia në Shqipërinë Jugore kohët e fundit thanë se ishin të detyruar të shesin nën kosto dhe se e kanë të vështirë të shesin produktin e tyre në treg, sipas raporteve të medias./ E.S