MENU
klinika

Këshilla!

Për çfarë përdoret injektimi i dozave të kortizonit dhe rreziqet e tij!

04.02.2019 - 16:09

Dozat me kortizon janë injeksione që mund të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjeve dhe inflamacionit në një zonë specifike të trupit.

Ato janë më së shpeshti të injektuara në nyje, të tilla si kyçin e këmbës, bërryl ,gjunjë, shpatull, shpinë dhe dorë. Edhe nyjet e vogla në duart dhe këmbët mund të përfitojnë dozat me kortizon.

Injeksionet zakonisht përfshijnë një mjekim kortikosteroid dhe një anastezik lokal. Për shkak të efekteve anësore potenciale, numri i dozave që mund të merrni në një vit në përgjithësi është i kufizuar.

Pse bëhet?

Dozat me kortizon mund të jenë më efektive në trajtimin e artritit inflamator, siç është artriti reumatoid. Ata gjithashtu mund të jenë pjesë e trajtimit për kushte të tjera mjekësore.

Rreziqet

Komplikimet mund të përfshijnë:

Infeksion i gjymtyrëve;
Dëmi nervor;
Hollimi i lëkurës dhe indeve të buta rreth vendit të injektimit;
Dobësim ose këputje;
Hollimi i kockave (osteoporoza);
Zbardhja ose ndriçimi i lëkurës rreth faqes së injektimit;
Rritja e përkohshme e sheqerit në gjak;
Kufizime në numrin e dozave të kortizonit.

Ka shqetësime nga dozat e përsëritura të kortizonit të cilat mund të shkaktojnë që kërci brenda një gjymtyre të përkeqësohet. Pra, mjekët në mënyrë tipike kufizojnë numrin e tyre për ta shmangur këtë problem.

Në përgjithësi, nuk duhet të merrni injeksione kortizon më shpesh se çdo gjashtë javë dhe zakonisht jo më shumë se tre ose katër herë në vit.

Pas injektimit të kortizonit

Disa njerëz kanë skuqje dhe një ndjenjë ngrohtësie të gjoksit dhe fytyrës pas një doze kortizoni. Nëse keni diabet, një injektim kortizoni mund të rrisë përkohësisht nivelet e sheqerit në gjak.

Pas injektimit mjeku mund të kërkojë që të:

Mbroni zonën e injektimit për një ose dy ditë. Për shembull, nëse keni marrë një dozë shpatull, shmangni ngritjen e peshave të rënda. Nëse keni marrë një dozë në gju, nuk duhet të sforcoheni apo të ecni shumë.

Aplikoni akull në vendin e injektimit sipas nevojës për të lehtësuar dhimbjen. Mos përdorni pllaka ngrohëse.

Shikoni shenjat e infeksionit, duke përfshirë dhimbjen në rritje, skuqjen dhe ënjtjen që zgjat më shumë se 48 orë.

Mos përdorni vaskë të nxehtë për dy ditë. Ju mund të bëni dush.

Rezultatet

Rezultatet injektimit të një doze kortizon zakonisht varen nga arsyeja e trajtimit. Kortizoni zakonisht shkakton një nxehtësi të përkohshme. pak dhimbje dhe inflamacion deri në 48 orë pas injektimit.

Pas kësaj, dhimbja dhe inflamacioni duhet të ulet, dhe mund të zgjasë deri në disa muaj.

Një nga frutat më të mirë të stinës së verës

Si duhet ti përdorni manaferrat për rënien nga pesha

Mungesa e hekurit apo sëmundjet kronike?

Ja si të dalloni shkakun e anemisë

Një pjesë e pacientëve ndërpresin medikamentet pa konsultën e mjekëve

Vapa ndikon në shëndetin mendor!