MENU
klinika

Testi Doppler

Si të vlerësoni rrjedhjen e gjakut në ekografi?

20.02.2019 - 16:04

Një ekografi Doppler është një test joinvasiv që mund të përdoret për të vlerësuar rrjedhjen e gjakut nëpër enët e gjakut duke dëgjuar valët e zhurmës me frekuencë të lartë (ultratinguj).

Një ultratingull i rregullt përdor valët e zërit për të prodhuar imazhe, por nuk mund të tregojë rrjedhjen e gjakut.

Një ultratingull Doppler mund të ndihmojë në diagnostikimin e shumë kushteve, duke përfshirë:

presioni i gjakut-konica.al

-Grupet e gjakut;

-Valvulat që funksionojnë dobët në venat e këmbëve, të cilat mund të shkaktojnë mbledhjen e gjakut ose lëngjeve të tjera në këmbë;

-Defekte të valvulave të zemrës dhe sëmundje kongjenitale të zemrës;

-Bllokim të arteries (mbyllje arteriale);

-Zvogëlimi i qarkullimit të gjakut në këmbë (sëmundja e arteries periferike);

-Arteriet e fryra (aneurizmat);

-Shtrëngimi i një arterie, si psh në qafë (stenoza e arteries karotide);

Një ultratingull Doppler mund të vlerësojë sa shpejt rrjedh gjaku duke matur shkallën e ndryshimit të frekuencës.

holluesit e gjakut-konica.al

Gjatë një ultratingulli Doppler, një teknik i trajnuar në imazhet me ultratinguj shtyn një pajisje të vogël mbajtëse, kundër lëkurës mbi zonën e trupit të ekzaminuar, duke lëvizur nga një zonë në një tjetër, sipas nevojës.

Ky test mund të bëhet si një alternativë ndaj procedurave më invazive, siç është angiografia, e cila përfshin injektimin e bojës në enët e gjakut në mënyrë që ato të shfaqen qartë në imazhet me rreze X.

Një test Doppler me ultratinguj mund të ndihmojë gjithashtu mjekun për të kontrolluar lëndimet në arterie ose për të monitoruar trajtime të caktuara për venat dhe arteriet.