MENU
klinika

Ku renditet Shqipëria?

BE shpall listën e re të parajsave fiskale

14.03.2019 - 16:17

Bashkimi Europian ka shtuar Emiratet e Bashkuara në listën e zezë të parajsave fiskale, ndërkohë Shqipëria vijon të qëndrojnë që prej vitit 2017 në listën gri dhe nën monitorim.

Ndërkohë Oxfam-i, kërkon zgjerimin e masave, duke shtuar publikimin e tatim-fitimit të korporatave në çdo vend.

Ministrat e financave të BE-së shtuan 10 juridiksione në listën e azhurnuar. Ata janë: ishulli holandez Aruba në Karaibe, Barbados, Belize, territori britanik jashtë shtetit, i Bermudës, Fixhi, Ishujt Marshall, Oman, Emiratet e Bashkuara Arabe, Vanuatu dhe Dominika.

konica ekonomiakonica ekonomia mobile

Ata hyjnë në Samoa, Trinidad dhe Tobago, dhe tre territore të SHBA-ve të Samoas Amerikane, Guam, dhe Ishujt Virgin të SHBA, të cilët ishin tashmë në listën e zezë.

Shtetet e listuara në listat e zeza përballen me dëmtime reputacioni dhe kontrolle më të rrepta për transaksionet me BE-në, megjithëse ende nuk janë pajtuar sanksionet nga shtetet e unionit europian.

Juridiksionet futen në listën e zezë, në qoftë se ata kanë mangësi në rregullat e tyre tatimore që mund të favorizojnë evazionin fiskal në shtetet e tjera. Ata që angazhohen për të ndryshuar rregullat në afatin e caktuar, hiqen nga lista.