MENU

Çfarë është "konsumi i moderuar"?

Efekti i alkoolit që konsumon nëna tek fëmija që ushqehet me gji!

14.03.2019 - 18:41

Udhëzimet dietike përcaktojnë konsumin e moderuar për femrat deri në 1 pije standarde në ditë.

Mos pirja e alkoolit është alternativa më e sigurt për nënat që ushqehejnë me gji. Në përgjithësi, konsumimi i moderuar i alkoolit nga një nënë që ushqen fëmijën me gji (deri në 1 pije standarde në ditë) nuk rezulton se është e dëmshme për foshnjën, veçanërisht nëse nëna pret së paku 2 orë pas një pije të vetme para se të ushqejë fëmijën. Sidoqoftë, ekspozimi ndaj alkoolit mbi nivelet e moderuara përmes qumështit të gjirit mund të dëmtojë zhvillimin, rritjen dhe modalitetin e gjumit të një fëmije. Konsumi i alkoolit mbi nivelet e moderuara mund të dëmtojë gjithashtu gjykimin e nënës dhe aftësinë për t’u kujdesur në mënyrë të sigurtë për fëmijën e saj.

Konsumimi i pijeve alkoolike nuk është një tregues për të ndaluar dhënien e gjirit; megjithatë, konsumimi i më shumë se një pije në ditë nuk rekomandohet.

nena qe pijne alkool-konica.al
nena qe pijne alkool-konica.al

A mund të gjendet alkooli në qumështin e nënës?

Po. Nivelet e alkoolit zakonisht janë më të larta në qumështin e nënës 30-60 minuta pas konsumimit të një pije alkoolike dhe mund të zbulohen në përgjithësi në qumështin e nënës për rreth 2-3 orë pas konsumimit. Megjithatë, nivelet e alkoolit në gjak që mund të zbulohen në qumështin e nënës varen nga një numër faktorësh, duke përfshirë sasinë e alkoolit të konsumuar, sa shpejt konsumohet alkooli, nëse konsumohet me ushqim, sa peshon nëna , dhe sa shpejt alkooli ndahet në trupin e saj.

Çfarë efekti ka alkooli në një fëmijë që ushqehet me gji?

Konsumi i moderuar i alkoolit nga një nënë që ushqehen me gji (deri në 1 pije standarde në ditë) nuk ka rezultuar të jetë e dëmshme për foshnjën. Megjithatë, nivelet më të larta të konsumit të alkoolit mund të ndërhyjnë me refleksin e heqjes së qumështit, ndërkohë që nivelet e alkoolit që ka konsumuar nëna janë të larta. Me kalimin e kohës, konsumi i tepruar i alkoolit mund të çojë në shkurtimin e kohëzgjatjes së dhënies së gjirit për shkak të zvogëlimit të prodhimit të qumështit. Konsumi i tepërt i alkoolit gjatë dhënies së gjirit mund të ndikojë gjithashtu në modelet e gjumit të foshnjave dhe zhvillimin e hershëm.

Kujdesi për një foshnjë nga një i dehur, nuk është i sigurt. Pirja e alkoolit mund të pengojë gjykimin e kujdestarit dhe aftësinë e tij për t’u kujdesur në mënyrë të sigurtë për një fëmijë.

nena qe pijne alkool-konica.al
nena qe pijne alkool-konica.al

Niveli i alkoolit në qumështin e nënës është në thelb i njëjtë me nivelin e alkoolit në gjakun e nënës. Shtrydhja ose pompimi i qumështit pas pirjes së alkoolit, dhe pastaj hedhja e tij NUK ul numrin e alkoolit të pranishëm në qumësht. Ndërsa niveli i alkoolit në bie me kalimin e kohës, niveli i alkoolit në qumështin e saj të gjirit gjithashtu do të ulet. Një nënë mund të zgjedhë të shtrydhë qumështin pas konsumimit të alkoolit për të lehtësuar siklet e saj fizike.

Nëse një nënë, ka konsumuar më shumë se një sasi të moderuar të alkoolit, ajo mund të zgjedhë të presë 2 orë (për pije) për të ushqyer me gji fëmijën e saj, ose ta ushqejë foshnjën me qumështin që ka shtrydhur më parë kur ajo nuk kishte pirë.

Qumështi i gjirit vazhdon të përmbajë alkool për sa kohë që alkooli është ende në gjakun e nënës.