MENU
klinika

Simptomat

Çfarë është sindroma e djegies së gojës?

02.03.2019 - 16:16

Sëmundja e djegies së gojës (BMS) është një kusht që shkakton dhimbje dhe siklet në gojë, buzë ose gjuhën.

Ndjenja shpesh përshkruhet si një ndjesi djegieje, nxehtësie ose ndjesi shpimi. BMS është më e zakonshme tek gratë sesa meshkujt. Ajo është gjetur më shumë tek gratë gjatë ose pas menopauzës. Shkaku i BMS mund të jetë i vështirë për t’u identifikuar. Disa njerëz mund të kenë simptoma për muaj apo vite dhe nuk e dinë pse.

Simptomat e sindromës së djegies së gojës

Disa njerëz me simptoma të djegies së gojës paraqiten papritmas. Për të tjerët, ato mund të zhvillohen gradualisht me kalimin e kohës.

djegia e gojes-konica.al

Simptomat tipike përfshijnë:

-Ndjenja e djegies në gojë, gjuhë ose buzë

-Goje e thate

-Shije hidhur ose metalike

-Humbja e shijes

BMS mund të ndodhë çdo ditë, ose mund të vijë e të shkojë. Disa njerëz zgjohen me dhimbje që zgjat gjithë ditën. Të tjerët zgjohen me pak dhimbje, por bëhet më keq gjatë ditës. Pavarësisht nga modeli, simptomat mund të zgjasin nga një muaj deri në disa muaj.

Çfarë shkakton sindromën e djegies së gojës?

Shkaku i saktë për djegien e sindromës së gojës nuk dihet. Rastet kanë qenë të lidhura me:

-Dëme nervore

-Një procedurë dentare

-Mangësi ushqyese (të tilla si hekuri, zinku ose disa vitamina B)

-Menopauza ose ndryshime të tjera hormonale

-Disa ilaçe (të tilla si ACE inhibitorët) që përdoren për të trajtuar presionin e lartë të gjakut

-Reaksione ekstreme alergjike

-Kushtet e shëndetit që ndryshojnë shijen ose prodhimin e pështymës

-Çrregullime të tilla si ankthi ose depresioni

Në shumë raste, ka më shumë se një shkak. Ndonjëherë mjekët nuk mund të gjejnë shkakun.

Si është diagnostikuar sindroma e djegies së gojës?

Nuk ka asnjë mënyrë të thjeshtë për të testuar për BMS. Mjeku do të shqyrtojë gojën dhe do të pyesë për historinë mjekësore dhe simptomat. Kjo do të ndihmojë në identifikimin më të mirë të një shkaku të mundshëm. Ata mund të kryejnë teste për të përjashtuar çështje të tjera të mundshme. Kjo mund të përfshijë një test të mukusit të gojës dhe teste të gjakut për të kontrolluar kushtet siç janë diabeti, çështjet e tiroides ose mangësitë minerale.

A mund të parandalohet ose shmanget sindromi i djegies së gojës?

Meqenëse nuk ka ndonjë shkak të njohur për BMS, nuk mund ta parandaloni ose ta shmangni atë.

Trajtimi:

Nuk ka trajtim specifik për djegien e gojës. Gjëja më e mirë që mund të bëni është trajtimi i simptomave. Trajtimi bazohet në simptomat, në ashpërsinë e tyre dhe në shkakun kryesor.

Mundësitë e trajtimit të mundshëm përfshijnë:

-Produkte për të prodhuar pështymë dhe për të lehtësuar gojën e thatë;

-Shtojcave të vitaminës (të tilla si hekuri, zinku apo vitamina B) për të siguruar të ushqyerit;

-Qetësues për të lehtësuar dhimbjen;

-Ilaçe depresioni ose ankthi për të lehtësuar dhimbjen dhe për të përmirësuar sistemin nervor;

Nëse mjeku nuk mund të gjejë ndonjë shkak, ata mund të rekomandojnë ilaçe orale , shtojca të vitaminës B ose ilaçe kundër depresionit. Këto rezultuar efektive në trajtimin e BMS.

Të jetosh me sindromën e djegies së gojës:

Shumica e rasteve të BMS përmirësohen më vete. Këshilla shtesë për lehtësimin e simptomave përfshijnë:

-Pini shumë lëngje;

-Shmangia e ushqimeve të nxehta dhe pikante;

-Shmangia e ushqimeve dhe pijeve që janë të larta në acid, si agrume, sode dhe kafe;

-Shmangia e alkoolit dhe produkteve të duhanit;

-Duke provuar një markë të re të pastë dhëmbësh;