MENU
klinika

Trajtimi!

Çfarë është sindroma e lodhjes kronike?

02.03.2019 - 16:34

Sindroma e lodhjes kronike (CFS) është një sëmundje që ju bën që të jeni aq të lodhur sa që nuk mund të kryeni detyra normale ditore.

Simptoma kryesore e CFS është lodhje kronike që zgjat më shumë se 6 muaj. Aktivitetet fizike ose mendore shpesh i bëjnë simptomat më keq.

Cilat janë simptomat e sindromës kronike të lodhjes?

Njerëzit që kanë CFS mund të përjetojnë simptomat e mëposhtme:

Lodhje.

Dhimbje koke.

Dhimbje të fytit.

Tendina ose zona të dhimbshme në qafë ose nën sqetull për shkak të nyjeve limfatike të fryra (ose gjëndrave limfatike).

Dhimbje muskulore.

Humbja e kujtesës ose përqendrimi.

Problem gjumi.

Lodhje ekstreme që zgjat më shumë se 24 orë.

Këto dhe simptoma të tjera shpesh nuk do të largohen ose do të vazhdojnë për 6 muaj ose më shumë.

CFS mund të ndodhë pas një sëmundje (të tillë si një i ftohtë). Ose mund të fillojë gjatë ose pak pas një periudhe stresi të lartë. Gjithashtu mund të vijë ngadalë pa ndonjë pikënisje të qartë ose ndonjë shkak të dukshëm. Në disa raste, CFS mund të zgjasë me vite.

Çfarë e shkakton sindromin e lodhjes kronike?

Askush nuk është i sigurt për atë që shkakton CFS. Simptomat mund të shkaktohen nga një sistem imunitar i dobët. Ose mund të shkaktohen nga një lloj virusi. Hulumtuesit janë ende në kërkim të shkakut të CFS.

Si është diagnostikuar sindroma e lodhjes kronike?

CFS është e vështirë për tu diagnostikuar. Disa njerëz kanë një kohë të vështirë të pranojnë CFS-në si sëmundje. Është e rëndësishme të mbani mend se lodhja është e vërtetë dhe se mund të punoni me mjekun për të përmirësuar simptomat.

Hapi i parë është të shikoni nëse ka ndonjë shkak tjetër shpjegues për lodhjen. Mjeku ndoshta do të dëshirojë të shqyrtojë simptomat dhe historinë tuaj mjekësore, dhe t’ju bëjë një provë fizike . Mjeku mund të dëshirojë gjithashtu të bëjë disa teste të gjakut, por testimi i laboratorit nuk është shpesh i dobishëm në diagnozën e CFS.

A mund të parandalohet ose shmanget sindromi i lodhjes kronike?

CFS si një sëmundje nuk mund të parandalohet. Megjithatë, ju mund të menaxhoni simptomat e CFS.

Trajtimi i sindromës kronike të lodhjes:

Mjekësia mund të trajtojë disa nga simptomat, siç janë dhimbjet e muskujve, problemet e gjumit, ankthi dhe depresioni. Mjekësia mund të zvogëlojë simptomat dhe t’ju lejojë të jeni më aktivë, pa e kuruar lodhjen. Deri më tani, nuk ka ilaç që shëron tërë sindromën. Shumica e simptomave përmirësohen me kalimin e kohës .

Mjeku mund të punojë me ju për të siguruar lehtësim nga simptomat e CFS. Ai mund t’ju ndihmojë të gjeni mënyra për të përballuar mënyrën se si CFS ndryshon jetën tuaj. Lodhja kronike ndikon fizikisht, emocionalisht dhe shoqërisht.

Të jetosh me sindromën e lodhjes kronike:

Ka strategji për t’u marrë me sfidat e përditshme të CFS. Këto mund të funksionojnë për ju, sidomos në kombinim me medikamente të rekomanduara nga mjeku.

Mbani një ditar të përditshëm për të identifikuar rastet kur keni më shumë energji. Planifikoni aktivitetet tuaja për këto kohë.

Mbani një nivel të aktivitetit dhe stërvitjes, brenda mundësive tuaja. Mjeku mund t’ju ndihmojë të planifikoni një program ushtrimesh për të ruajtur forcën në çfarëdo niveli të jetë e mundur. Ushtrimi mund të ndihmojë trupin dhe mendjen.

sindroma e lodhjes kronike
sindroma e lodhjes kronike

Shprehni ndjenjat, të tilla si trishtimi, zemërimi dhe frustrimi.

Kërkoni ndihmë nga familja dhe miqtë. Mbështetja emocionale është e rëndësishme në përballimin e një problemi shëndetësor kronik.

Nëse kujtesa dhe përqendrimi ndikohet nga lodhja kronike, mbani shënime për të kujtuar veten për gjëra të rëndësishme.

Gjithashtu, jepini vetes më shumë kohë për aktivitete që kërkojnë përqendrim.

Medikamentet gjithashtu mund t’ju ndihmojë të flini më mirë, gjë që mund të përmirësojë kujtesën dhe përqendrimin.