MENU
klinika

Simptomat

Ftohjet e zakonshme/ Mbroni veten dhe të tjerët!

12.03.2019 - 18:46

Dhimbja e fytit dhe hundët e lëngshme janë zakonisht shenjat e para të një të ftohti, pasuar nga kollitja dhe teshtitja.

Shumica e njerëzve shërohen në rreth 7-10 ditë. Ju mund të ndihmoni për të zvogëluar rrezikun e të ftohtit: lani duart shpesh, shmangni kontaktin e ngushtë me njerëzit e sëmurë dhe mos e prekni fytyrën me duart e palara.

Shumica e njerëzve kalojnë ftohje në dimër dhe në pranverë, por është e mundur sëmureni në çdo kohë të vitit.

Simptomat zakonisht përfshijnë:

-dhimbje të fytit;

-hundë të lëngshme;

-kollitje;

-teshtimë;

-dhimbje koke;

-dhimbje trupi;

Shumica e njerëzve shërohen brenda 7-10 ditëve.

Megjithatë, njerëzit me sistem imunitar të dobësuar, astma, ose kushtet e frymëmarrjes mund të krijojnë sëmundje serioze, siç është bronkit ose pneumonia.

Nuk ka shërim për të ftohtin. Për t’u ndjerë më mirë, ju duhet të bëni shumë pushim dhe të pini shumë lëngje. Barnat mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave, por nuk do të bëjnë që ftohja të largohet më shpejt. Gjithmonë lexoni etiketën dhe përdorni medikamentet sipas udhëzimeve. Bisedoni me mjekun para se ti jepni fëmijës ilaçe për ftohje, pasi disa ilaçe përmbajnë përbërës që nuk janë të rekomanduara për fëmijët.

Antibiotikët nuk do t’ju ndihmojnë të shëroheni nga një ftohje e shkaktuar nga një virus i frymëmarrjes. Ata nuk veprojnë kundër viruseve dhe mund ta bëjnë më të vështirë për trupin për të luftuar infeksionet e ardhshme bakteriale nëse i merrni ato pa nevojë.

Kur të shikoni një mjek?

Ju duhet të shkoni tek mjeku nëse ju ose fëmija juaj ka një ose më shumë nga këto kushte:

-simptoma që zgjasin më shumë se 10 ditë;

-simptomat që janë të rënda ose të pazakonta;

-nëse fëmija është më i vogël se 3 muaj dhe ka ethe ose fle më shumë se zakonisht;

-nëse jeni në rrezik të lartë për komplikime të rënda të gripit dhe të kenii simptoma të gripit si ethet, dridhjet dhe dhimbjet e muskujve ose të trupit.

Njerëzit me rrezik të lartë për ndërlikime të gripit përfshijnë fëmijët e vegjël (më të vegjël se 5 vjeç), të rriturit mbi 65 vjeç e lart, gratë shtatzëna dhe njerëz me kushte të caktuara mjekësore, si astma, diabeti dhe sëmundjet e zemrës.

Mjeku mund të përcaktojë nëse ju ose fëmija juaj ka një të ftohtë ose grip dhe mund të rekomandojë trajtim për të ndihmuar me simptomat.

ilace te ftohtit-konica.al

Shkaqet e të ftohtit:

Shumë viruse të ndryshme të frymëmarrjes mund të shkaktojnë ftohjen e zakonshme, por rinoviruset janë më të zakonshmet. Rinoviruset gjithashtu mund të shkaktojnë sulme të astmës dhe janë të lidhur me infeksionet e sinusit dhe veshit. Viruset e tjera që mund të shkaktojnë ftohjet përfshijnë virusin respirator të sinciciteve, viruset e parainfluenzës njerëzore, adenovirusin, koronaviruset dhe metapneumovirusin.

Njihuni me diferencën midis të Ftohjes dhe Gripit:

Gripi, i cili është shkaktuar nga viruset e influencës, gjithashtu përhapet dhe shkakton sëmundje në të njëjtën kohë si ftohja e zakonshme. Për shkak se këto dy sëmundje kanë simptoma të ngjashme, mund të jetë e vështirë (ose edhe e pamundur) të tregohet dallimi midis tyre bazuar vetëm në simptomat.

Në përgjithësi, simptomat e gripit janë më të këqija se ftohjet e zakonshme dhe mund të përfshijnë ethe ose ndjenjë të etheve, të dridhura, kollë, dhimbje të fytit, hundë të mbytur ose të zënë, muskujt ose dhimbjet e trupit, dhimbjet e kokës dhe lodhja. Gripit gjithashtu mund të ketë komplikacione shumë serioze.

Mjekët rekomandojnë një vaksinim vjetor të gripit si mënyra e parë dhe më e mirë për të parandaluar gripin.

Nëse merrni gripin, barnat antivirale mund të jenë një opsion i trajtimit.