MENU
klinika

Avantazhet dhe disavantazhet

Gabimet që bëjmë çdo ditë me medikamentet e lëngëta!

07.03.2019 - 16:58

Nëse ilaçi vjen në formë lëngu, shkundeni mirë para se ta përdorni.

MOS përdorni ligët që përdoren për ngrënie për dhënien e ilaçeve. Ato nuk kanë të gjithë të njëjtën madhësi. Për shembull, një lugë ilaci (2,5 ml) mund të jetë sa gjysma e lugë çaji normale (5 ml) ose më e madhe sa 2 lugë caji (10 ml).

Shiringat orale kanë disa avantazhe për dhënien e barnave të lëngshme.

Ata janë të sakta.

Ato janë të lehta për t’u përdorur.

Ju mund të merrni me vete një shiringë të mbuluar që përmban një dozë mjekimi në kopshtin e fëmijës ose në shkollë.

medikamentet e lengeta-konica.al

Megjithatë, mund të ketë probleme me shiringat në gojë gjatë dhënies së ilacit . Federata ndërkombëtare e administrimit të barnave ka pasur raporte të fëmijëve të vegjël që janë mbytur gjatë dhënies së ilacit me shiringa.

Për të qenë i sigurt, hidhni ilacin nga shiringa në lugë para se tja jepni fëmjës. Hidhni shiringën nëse nuk keni nevojë ta përdorni më. Nëse keni nevojë për të, mbajeni larg foshnjave dhe fëmijëve të vegjël.

Gotat e dozimit janë gjithashtu një mënyrë e dobishëm për të dhënë ilaçe të lëngshme. Megjithatë, gabimet e dozimit kanë ndodhur me ato . Gjithmonë kontrolloni për të siguruar që njësitë (lugë çaji, lugë gjelle, ml, ose cc) në kupë ose shiringë përputhen me njësitë e dozës që dëshironi ti jepni fëmijës.

Barnat e lëngëta shpesh nuk kanë shije, por shumë shije tani janë në dispozicion dhe mund të shtohen në çdo ilaç të lëngët. Pyetni farmacistin për këtë.

Njësitë e konvertimit:

-1 ml = 1 cc;

-2.5 ml = 1/2 lugë çaji;

-5 ml = 1 lugë çaji;

-15 ml = 1 lugë gjelle;

-3 lugë çaji = 1 lugë gjelle;