MENU
klinika

Si t'i parandaloni!

Infeksionet dhe defektet e lindjes

28.03.2019 - 16:51

Disa infeksione para dhe gjatë shtatzënisë mund të dëmtojnë ju dhe fëmijën në zhvillim.

Ato mund të shkaktojnë sëmundje serioze, defekte të lindjes dhe paaftësi të përjetshme, të tilla si humbja e dëgjimit. Gratë mund të ulin rrezikun e lindjes së një fëmije me defekt të lindjes duke ndjekur disa udhëzime bazë shëndetësore. Kjo është e rëndësishme sepse shumë defekte të lindjes ndodhin shumë herët gjatë shtatëzanisë, nganjëherë para se një grua e di se është shtatzënë. Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve CDC inkurajonë të gjitha gratë që të “të mbrohen dhe parandalojnë infeksionet për mbrojtjen e foshnjës”.

Sa fëmijë lindin me defekt të lindjes?

Defektet e lindjes janë ndryshime strukturore të pranishme në lindje që mund të ndikojnë pothuajse çdo pjesë të trupit si zemra, truri ose këmbë. Defekte të lindjes janë kushte të zakonshme, të kushtueshme dhe kritike që ndikojnë në 1 në 33 foshnje të lindura.

Si mund ta parandaloj defektet e lindjes?

Jo të gjitha defektet e lindjes mund të parandalohen, por ka gjëra që një grua mund të bëjë para dhe gjatë shtatzënisë për të rritur shansin e saj për të pasur një fëmijë të shëndetshëm:

Vaksinimi

Vaksinat janë një pjesë e rëndësishme e planifikimit për një shtatzëni të shëndetshme. Nëse planifikoni të mbeteni shtatzënë, kontrolloni me mjekun për t’u siguruar që jeni të azhurnuar në vaksinat tuaja.

Infeksionet e varicellas dhe rubeolës gjatë shtatëzanisë mund të shkaktojnë defekte serioze të lindjes. Nëse keni nevojë për një vaksinë varicella ose MMR, duhet ti bëni të paktën një muaj para se të mbeteni shtatzënë.

Nëse jeni shtatzënë, mjekët ju rekomandojnë që të merrni dy vaksina gjatë shtatzënisë për të ndihmuar në mbrojtjen tuaj dhe fëmijën pas lindjes:

Vaksina e Tdap ndihmon në mbrojtje kundër kollës së keqe (pertusis).

Një e vaksinë e gripit ndihmon në mbrojtjen kundër tij.

Parandaloni kafshimet e insekteve.

Kafshimet e insekteve mund të jenë më shumë se vetëm bezdi dhe kruarje; ato mund të shkaktojnë defekte serioze të lindjes. Mushkonjat mund të transmetojnë virusin Zika, të cilat mund të shkaktojnë një kokë të vogël (microcephaly) dhe defekte të rënda të lindjes së trurit. Mbroni veten dhe familjen nga kafshimet e insekteve duke përdorur dizinfektat kundër insekteve, duke i veshur me një këmishë me mëngë të gjata dhe pantallona të gjata kur janë jashtë, dhe duke shmangur udhëtimin në zonat me virusin Zika.

Higjiena e mirë.

Një virus i zakonshëm i quajtur citomegalovirus (CMV) mund të shkaktojë probleme për disa foshnje, duke përfshirë mikrocefalin dhe humbjen e dëgjimit. Një grua që është e infektuar me CMV mund ta kalojë virusin tek foshnja e saj në zhvillim gjatë shtatzënisë. Gratë mund të jenë në gjendje të pakësojnë rrezikun e marrjes së CMV duke reduktuar kontaktin me pështymën dhe urinën nga foshnjat dhe fëmijët e vegjël. Pështyma dhe urina e fëmijëve me CMV kanë sasi të larta të virusit. Mbrojtja nuk mund të eliminojnë rrezikun e marrjes së CMV, por mund të pakësojnë shanset për ta marrë atë.

Bisedoni me mjekun.

Sigurohuni që të pyesni mjekut se si mund të parandaloni sëmundjet seksualisht të transmetueshme (STD) dhe infeksione të tjera para dhe gjatë shtatëzanisë. Kur jeni shtatzënë, ju mund të infektoheni me STD të njëjta si gratë që nuk janë shtatzënë. Gratë shtatzëna mund të kalojnë sifilisin tek foshnjat e tyre në zhvillim gjatë shtatëzanisë, gjë që mund të ndikojë në shëndetin e nënës dhe fëmijës.