MENU
klinika

Prindër, kujdes!

Këto 2 përbërës shkaktojnë probleme të frymëmarrjes!

07.03.2019 - 17:10

Kodeina dhe tramadoli janë ilaçe opioide që mund të përdoren për të trajtuar dhimbjen. Kodeina gjendet gjithashtu në disa medikamente për kollën dhe të ftohtin.

Këto ilaçe mund të shkaktojnë probleme me frymëmarrje të rrezikshme për fëmijët. Disa fëmijë dhe të rriturit e shpërbëjnë kodeinën dhe tramadolin në format e tyre aktive më shpejt se njerëzit e tjerë. Kjo mund të shkaktojë që niveli i opioideve tek këto njerëz të rritet shumë dhe shumë shpejt.

Nënat që marrin kodeinë ose tramadol mund të kalojnë nivelet e pasigurta të opioideve tek foshnjat e tyre përmes qumështit të gjirit. Këto foshnja mund të bëhen shumë të fjetura, të kenë vështirësi në pirjen e gjirit ose të kenë probleme serioze të frymëmarrjes.

Kjo është arsyeja pse Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA ) po forcon etiketat e barnave për kodeinë dhe tramadol për të mbrojtur fëmijët dhe foshnjat.

Kujdesuni të jepni fëmijës Codeine ose Tramadol

FDA paralajmëron se fëmijët më të vegjël se 12 vjec nuk duhet të marrin produkte kodeine apo tramadol për të trajtuar dhimbje dhe kollë.

FDA nuk ka miratuar tramadoin l për përdorim tek fëmijët. Fëmijët më të vegjël se 18 vjeç nuk duhet të marrin tramadol për të trajtuar dhimbjen pas operacionit për të hequr bajamet (tonsillectomy) ose adenoids (adenoidectomy). Etiketimi i kodinës tashmë paralajmëron se fëmijët në këto raste nuk duhet të trajtohen për dhimbje pas operacionit me kodeinë.

Të rinjtë e moshave 12 deri në 18 vjeç, të cilët janë mbipeshë ose kanë apnea gjumit (bllokimi i fluksit të ajrit gjatë gjumit) ose sistemi i frymëmarrjes së dobësuar nuk duhet të marrin kodeinë ose tramadol. Këta faktorë rreziku mund të rrisin shanset e tyre për probleme serioze të frymëmarrjes.

Tramadoli është në dispozicion vetëm për të rriturit dhe me recetë për të trajtuar dhimbjen. Produktet e kodines janë në dispozicion me recetë. Kodeina shpesh kombinohet me acetaminofen në ilaçet e dhimbjes me recetë dhe me ilaçe të tjera për trajtimin e kollës dhe të ftohtin.

Ka disa alternativa për menaxhimin e dhimbjes tek fëmijët, të cilat duhet ti diskutoni me mjekun ose farmacistin.

Ekzistojnë gjithashtu medikamenteve alternative në dispozicion për kollën. FDA nuk rekomandon ilaçet për të ftohtin dhe të kollën për fëmijët më të vegjël se 2 vjec. Edhe tek fëmijët më të mëdhenj që kanë ftohje, kollitjet janë përgjithësisht të buta dhe largohen brenda pak ditësh, kështu që ata mund të mos kenë nevojë të marrin ndonjë ilaç.

Si ta kuptoni nësse ilacet e fëmijës kanë kodeinë ose tramadol?

Lexoni etiketën për të siguruar që ilaçi nuk ka kodeinë ose tramadol. Gjithashtu, pyesni mjekun ose farmacistin nëse ilaçi ka kodeinë ose tramadol.