MENU
klinika

Sarkofagu i motrës së Skënderbeut

Mara Kastrioti, hera e parë tek varri i saj në ishullin Kom

15.03.2019 - 16:07

Viti që lamë pas, 2018, u quajt simbolikisht si ‘Viti i Skënderbeut’, e në vijimësi të ngjarjeve përkujtimore lidhur me figurën e tij ndalojmë edhe diku në afërsi të kështellës së Zhabjakut (kryeqendrës së Gjuraziut Çernoeviç), në Manastirin Kom tek liqeni i Shkodrës.

Aty ku u zbulua sarkofagu i varrit të motrës së Gjergj Kastriotit, në një kishëz devocionale, fshehur mes gjelbërimit dhe rrënojave mesjetare, në qetësinë e ujdhëzës Kom.

Pjesëza e Podgoricës, në afersi të kështjellës së Zhabjakut (kryeqendra e fisnikut që mori pjesë në Kuvendin e Lezhës 1444, Stefanika Gjuraziut Çernojeviq) zbuluar e shkruar ne librin Koha e Sheges Naim dhe Sami Flamuri në vitin 2008.

Perndryshe motra madhe e Skenderbeut, lindi Ivan begun nipin e Skenderbeut, qe themeloj Cetinjen kryeqendrën e Malit Zi.

kolana e librave

Videoja më poshtë vjen nga vëllezërit Naim dhe Sami Flamuri, të cilët lidhur me vizitën e tyre shkruajnë:

“Nje dite qe nuk harrohet kurre. Mara priti nipat e vet ne shtepine e saj te perjeteshme. Asgje nuk eshte e rastesishme Sami ishim sot deshmitar se si vulletit te mire i hapen rruget e mbyllura, si hapen vetvetiu dyert e kyçura. Sot ne te tre u hapem syt atyre qe shikojn por nuk shohin, sot u sollem degjimin vesheve te shurdher dhe cdo gje sot ishte Skënderbejçe”