MENU
klinika

Mësoni çfarë rrezikoni!

Mos pini kurrë ilaçe me ushqim!

08.03.2019 - 17:59

Një ndërveprim ndërmjet ilaçeve dhe ushqimit ndodh kur ushqimi dhe ilaçet ndërhyjnë me njëri-tjetrin.

Ndërveprimet mund të ndodhin me ilaçe me recetë dhe pa recetë . Këto përfshijnë antacide, vitamina dhe pilula hekuri.

Jo të gjitha ilaçet preken nga ushqimi. Disa, megjithatë, preken nga ajo që hani ose kur hani. Marrja e një ilaçi në të njëjtën kohë që hani mund të shkaktojë që trupi të mos absorbojë ilaçin. Ose ushqime të caktuara mund të vonojnë ose ulin thithjen e ilaçit. Për shembull, ju nuk duhet të kombinoni qumështin dhe antibiotikët. Kjo është arsyeja pse disa ilaçe duhet të merren me stomak bosh (1 orë para ngrënies ose 2 orë pas ngrënies).

Disa ilaçe nuk mund të merren me lloje të caktuara të ushqimit. Ushqimi mund të shkaktojë një reaksion që ndryshon efektin e ilaçit. Gjithashtu mund të ulë ose të rrisë efektet anësore. Një shembull i kësaj është që të ketë grejpfrut ose lëngu i grejpfrut me ilace të kolesterolit. Nëse merrni një ACE inhibitor ( spraj nga goja) , duhet të shmangni ushqimet e larta me kalium, siç janë bananet.

Nga ana tjetër, disa ilaçe janë më të lehta për tu trajtuar kur merren me ushqim. Nëse nuk i merrni me ushqim, ju mund të ndjehni të përziera ose trullosje.

Rruga për në siguri:

Gjithmonë bisedoni me mjekun ose farmacistin para se të merrni një ilaç të ri. Ata mund t’ju tregojnë për ndërveprimet e mundshme të ilacit dhe ushqimit. Më poshtë janë këshilla më të rëndësishme për t’u ndjekur.

Lexoni etiketën e ilaçeve. Nëse nuk kuptoni diçka, pyesni mjekun ose farmacistin.

Lexoni të gjitha udhëzimet, paralajmërimet dhe masat e ndërveprimit. Edhe ilaçet pa recetë mund të shkaktojnë probleme.

Merrni të gjitha mjekimet me një gotë të plotë uji, përveç nëse mjeku ju thotë ndryshe.

Mos e përzjeni mjekimin në ushqimin ose hiqni kapsulat, përveç nëse mjeku jua thotë. Kjo mund të ndryshojë mënyrën e funksionimit të ilaçit.

Mos përzieni medikamentet në pije të nxehta.

Mos merrni vitamina në të njëjtën kohë që merrni ilaçe të tjera. Vitaminat dhe mineralet mund të shkaktojnë probleme nëse merren me disa ilaçe.

Asnjëherë mos merrni ilaçe me alkool.

Gjërat që duhen marrë në konsideratë.

Marrja e një ilaçi të ri mund të jetë e vështirë, veçanërisht nëse ekziston rreziku për ndërveprime. Krijo një rutinë për marrjen e një ose të të gjitha ilaçeve.

Gjërat që mund të ndihmojnë janë:

-duke mbajtur një kalendar për atë ditën dhe kohën kur duhet të merrni secilën prej tyre;

-duke vendosur një alarm për t’ju kujtuar;

-duke përdorur një kuti pilule për të menaxhuar barnat;

Kontakto mjekun tuaj nëse:

-keni ndonjë pyetje rreth ndërveprimeve të ilaceve dhe ushqimit;

-keni efekte anësore kur merrni një ilaç;

-nuk ndjeheni më mirë ose filloni të ndjeheni më keq pas fillimit të një ilaçi të ri.