Salmonella dhe vezët. Këto janë simptomat që tregojnë një helmim ushqimi nga vezët e kontaminuara.
Vezët janë një nga ushqimet më të mira dhe ekonomike të natyrës. Por ju duhet të bëni kujdes të veçantë gjatë trajtimit dhe përgatitjes së vezëve të freskëta dhe produkteve të vezëve për të shmangur sëmundjen e ushqimit, të njohur edhe si helmim me ushqim.
Brenda vezëve që duken normale mund të përmbajnë një embrion të quajtur Salmonella që mund t’ju sëmurë, veçanërisht nëse hani vezë të papërpunuara ose të gatuara lehtë. Vezët janë të sigurta kur i gatuani dhe i trajtoni siç duhet.
Shpendët mund të përmbajnë baktere të tilla si Salmonela që mund të kontaminojnë brenda vezët brenda. Vezët gjithashtu mund të kontaminohen nga shpendët përmes procesit të hedhjes ose nga mjedisi (p.sh. ushqimi i ndotur i shpezëve ose shtrati).
Sëmundja nga Salmonella mund të jetë serioze dhe është më e rrezikshme për disa njerëz.
Të rriturit , të moshuarit , foshnjat dhe njerëzit me sistem imunitar të dobësuar, siç janë ato me HIV / AIDS, diabet ose transplantim të organeve, mund të marrin një sëmundje më serioze që madje mund të jetë kërcënuese për jetën.
Në shumicën e rasteve, sëmundja zgjat 4-7 ditë dhe njerëzit shërohen pa trajtim antibiotik.
Simptomat përfshijnë:
-Diarre;
-Ethe;
-Dhimbje barku;
Simptomat zakonisht shfaqen 6 deri në 48 orë pas ngrënies së një ushqimi të kontaminuar, edhe pse kjo periudhë ndonjëherë është shumë më e gjatë. Disa njerëz mund të kenë diarre shumë herë në ditë për disa ditë dhe personi i sëmurë mund të duhet të shtrohet në spital.
Kontaktoni menjëherë mjekun nëse keni:
-Ethet e larta (temperatura mbi 38 °);
-Diarre për më shumë se 3 ditë që nuk po përmirësohet;
-Jashtëqitje të përgjakshme;
-Vjellje e zgjatur;
Shenjat e dehidrimit, të tilla si:
-Urinimi i paktë;
-Gojën dhe fytin e thatë;
-Marramendje kur qëndron në këmbë;
Diagnostikimi i salmonelozës kërkon testimin e një mostre klinike (të tilla si jashtëqitje ose gjak) nga një person i infektuar për ta dalluar atë nga sëmundjet e tjera që mund të shkaktojnë diarre, ethe dhe dhimbje barku.
Sapo të identifikohet Salmonella në mostër, mund të bëhet testimi shtesë për të karakterizuar më tej Salmonelën dhe për të përcaktuar diagnozën e saktë.