MENU
klinika

Rrëfimi i Robertit

Si zbulova kancerin, vetëm me një test!

21.03.2019 - 17:54

“Unë kurrë nuk do ta kisha gjetur atë herët nëse nuk do të isha i vizituar”, thotë mbijetuesi i kancerit të zorrës së trashë (kolorektal) Roberti.

Meqë babai i Robertit kishte kancer kolorektal në moshën 45-vjeçare, kur Roberti shkoi për kontrollin e tij vjetor, ai i kërkoi doktorit të bënte një kontroll.

Ai bëri një test quajtur kolonoskopi, një test që mund të tregojë gjithë problemet e zorrës së trashë. Mjekët e ndoqën me shumë kujdes rastin e Robertit për shkak të historisë së kancerit në familjen e tij.

Për fat të keq, kolonoskopia tregoi se ai kishte kancer.

kancer ne zorren e trashe-konica.al
kancer ne zorren e trashe-konica.al

“Njerëzit më thonë se ata janë të frikësuar dhe kjo është një nga arsyet pse nuk e bëjnë kolonoskopinë, por mendoj se është më e frikshme nëse ke një tumor që mjeku nuk mund ta heqë, por ti nuk do ta pranosh”, tha Roberti.

“Nëse unë nuk kisha bërë testin, nuk do të isha në gjendje të shikoja tim biri të shkonte në shkollë, ose të gëzoja këtë kapitull tjetër të jetës sime me gruan dhe familjen.”

Çfarë mund të bëni?

Nëse jeni 50 deri në 75 vjeç, bëni rregullisht skanime për kancer kolorektal. Nëse ju jeni i ri se 50 vjec dhe mendoni se mund të jeni në rrezik të lartë, ose në qoftë se jeni më të vjetër se 75 vjeç, pyesni doktorin nëse duhet të ekzaminoheni.

-Jini aktiv fizikisht.

-Mbani një peshë të shëndetshme.

-Mos pini shumë alkool.

-Mos pini duhan.

Ndër kanceret që prekin të dyja gjinitë, si burrat dhe gratë, kanceri kolorektal është shkaku i dytë kryesor i vdekjeve të kancerit në botë.

Rreziku rritet me moshën. Më shumë se 90% e kancerit kolorektal ndodhin tek njerëzit që janë 50 vjeç ose më të vjetër.

Polipet para-kanceroze dhe kanceri kolorektal jo gjithmonë shkaktojnë simptoma, sidomos në fillim. Ju mund të keni polipe ose kancer kolorektal dhe të mos e dini atë. Kjo është arsyeja pse ka një test të shqyrtimit që është kaq i rëndësishëm.

kancer ne zorren e trashe-konica.al

Nëse keni simptoma, ato mund të përfshijnë:

-Gjak në jashtëqitje;

-Dhimbje stomaku që nuk largohen;

-Humbja e peshës pa shkak;

Këto simptoma mund të shkaktohen edhe nga diçka tjetër përveç kancerit.

Nëse keni ndonjë prej këtyre simptomave, vizitoni mjekun për një diagnozë të saktë.