MENU
klinika

Testi që duhet të bëni!

Si të zbuloni kancerin e prostatës në fazën fillestare!

23.03.2019 - 15:10

Shumë njerëz pyesin veten nëse duhet të kontrollohen për kancerin e prostatës.

Çdo njeri duhet të vendosë për vete. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që meshkujt të flasin për ekzaminimin me mjekun.

Duhet të bëni kontroll për kancerin e prostatës?

Përgjigja është e ndryshme për cdo njeri.

Shqyrtimi i kancerit do të thotë të diagnostikoheni para se të shkaktojë simptoma. Qëllimi i shqyrtimit të kancerit të prostatës është gjetja e kancerit herët, i cili mund të përhapet nëse nuk trajtohet.

Shqyrtimi i kancerit të prostatës fillon me një test gjaku që quhet një test i antigjenit të prostatës (PSA). PSA është një substancë që bën prostata. Ky test mat nivelin e PSA në gjak. Niveli i PSA mund të jetë i lartë nëse keni kancer të prostatës.

Por kujdes , niveli i PSA mund të jetë i lartë për shumë arsye, të tilla si prostata e zgjeruar, infeksioni i prostatës ose marrja e barnave të caktuara.

Cilat janë përfitimet e mundshme dhe dëmtimet e shqyrtimit?

Ekzaminimi mund të gjejë kancer që ka gjasa të përhapet në vende të tjera në trup, kështu që mund të trajtohet para se të përhapet. Kjo mund të ulë mundësinë e vdekjes nga kanceri i prostatës në disa burra.

Por shumica e kancereve të prostatës rriten ngadalë dhe nuk shkaktojnë probleme shëndetësore. Nëse një test i shqyrtimit gjen një kancer të ngadalshëm në rritje, mund t’ju shkaktojë shqetësime dhe të bëni analiza dhe trajtime të panevojshme që mund të kenë efekte anësore serioze.

Gjithashtu, një test PSA mund të jetë anormal, kur nuk keni kancer të prostatës. Kjo quhet një rezultat i rremë pozitiv. Një rezultat i testit të gabuar pozitiv të PSA shpesh çon në teste më të panevojshme.

E vetmja mënyrë për të ditur nëse një test anormal është për shkak të kancerit është të bëni një biopsi. Një biopsi është kur një pjesë e vogël e indeve largohet nga prostata dhe shikohet nën një mikroskop për të kontrolluar kancerin.

Një biopsi prostatës mund të shkaktojë:

-Dhimbje;

-Gjaku në urinë;

-Infeksion;

prostate
prostate

Trajtimet më të zakonshme për kancerin e prostatës së lokalizuar në fazën e hershme, janë operacionet për të hequr prostatën, terapia e rrezatimit dhe mbikëqyrja aktive (duke u testuar rregullisht dhe trajtimin e kancerit vetëm nëse rritet ose shkakton simptoma).

Efektet anësore nga terapia me rrezatim ose kirurgjia mund të përfshijnë:

-Impotencë;

-Humbja e kontrollit të fshikëzës;

-Probleme të zorrëve;