MENU
klinika

Çfarë duhet të dini!

Si transplanti i qelizave burimore rrezikon infeksione kërpudhore?

17.03.2019 - 16:17

Transplantet e qelizave burimore kanë shumë përfitime, por ato gjithashtu kanë rreziqe.

Për shkak se transplantet e qelizave burimore shkatërrojnë dhe rindërtojnë sistemin imunitar, ato rrisin rrezikun për infeksionet kërpudhore.

Ka dy lloje kryesore të transplanteve të qelizave burimore:

Qelizat burimore nga trupi juaj (i quajtur edhe transplantim autolog).

Qelizat burimore nga një donator (i quajtur gjithashtu një transplant allogeneic). Dhuruesi mund të jetë anëtar i familjes ose dikush që nuk ka lidhje me ju.

Ka arsye të ndryshme për të bërë një transplant. Ju dhe mjeku do të diskutoni për opsionet dhe do të zgjidhni trajtimin që është më mirë për ju.

infeksioni shigella-konica.al

Çfarë duhet të dini rreth infeksioneve kërpudhore?

Një transplant që përdor qelizat burimore nga një donator rrit rrezikun për infeksionin fungor (kërpudhorë ) më shumë se një transplant që përdor qelizat burimore nga trupi juaj. Nëse qelizat burimore vijnë nga një person tjetër, do t’ju duhet të merrni medikamente anti-refuzim. Ky medikament dobëson sistemin tuaj imunitar.

Kimioterapia dhe rrezatimi ulin numrin e qelizave të bardha të gjakut. Pasi të shëroheni nga transplantimi, numërimi i qelizave të bardha të gjakut mund të bëhet shumë i ulët, i njohur edhe si neutropenia. Gjatë kësaj kohe, trupi juaj do të ketë vështirësi në luftimin e infeksioneve, duke përfshirë infeksionet kërpudhore.

Infeksioni bakterial ose viral-konica.al

Sëmundja e Graft-Versus-Host (GVHD).

Nëse merrni qeliza burimore nga një dhurues, qelizat burimore të transplantuara mund të sulmojnë trupin tuaj. Kjo njihet si sëmundje transplantuese, e cila mund të rrisë rrezikun për infeksion fungal. Medikamentet steroide që jepen për të trajtuar sëmundjen e graft-versus-host mund të rrisin mundësinë e marrjes së një infeksioni fungal.

Infeksionet kërpudhore mund të jenë nga më të lehtat deri në në më serioze dhe kërcënuese për jetën . Disa infeksione kërpudhore japin skuqje të lehta të lëkurës, por të tjerët mund të jenë vdekjeprurës, si pneumonia fungale. Për këtë arsye, është e rëndësishme që të kërkohet trajtim sa më shpejt që të jetë e mundur për t’u përpjekur të shmanget infeksioni i rëndë.

Infeksionet kërpudhore mund të duken si infeksione bakteriale ose virale. Nëse jeni duke marrë ilaçe për të luftuar një infeksion dhe nuk jeni duke u përmirësuar, pyetni mjekun për t’ju testuar për një infeksion kërpudhash.

Infeksionet kërpudhore mund të ndodhin në çdo kohë pas transplantit. Ato mund të ndodhin në ditë, javë ose muaj pas transplantit të qelizave burimore.

Nëse zhvilloni GVHD, ju jeni në rrezik për një periudhë më të gjatë kohore.

Disa lloje të infeksioneve kërpudhore janë më të zakonshme se të tjerët në pacientët e transplantimit të qelizave burimore. Aspergilloza është lloji më i zakonshëm i infeksionit fungal në pacientët e transplantimit të qelizave burimore, e ndjekur nga infeksioni i Candida dhe mucormycosis, por lloje të tjera të infeksioneve kërpudhore janë gjithashtu të mundshme.

Pas transplantimit, mund të keni nevojë të qëndroni në spital për një kohë të gjatë. Ndërsa atje, mund t’ju duhet të keni procedura që mund të rrisin mundësinë për të marrë një infeksion fungal.

Mjedis i brendshëm gjithshtu ka shumë ndikim. Ju mund të jeni në rrezik më të lartë për t’u sëmurur nga myku i brendshëm.